Srbija se solidno kreće ka EU: Varhelji ocenio da je regionalna saradnja ključna za pridruživanje EU

Očuvanje dijaloga i klime međusobnog poverenja, pre svega u ovom kontekstu, od najveće je važnosti, posebno među zemljama na putu ka pristupanju EU - kaže Varheji

  • 9
Oliver Varhelji FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da se Srbija i Crna Gora solidno kreću na putu pristupanja EU i podseća da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinskog značaja za taj proces.

Varheji je odgovarajući na pitanje poslanika kranje desnice u Evropskom parlamentu o mogućim posledicama za EU put Crne Gore zbog proterivanja ambasadora Srbije, Vladimira Božovića, ali i ranijih problema sa Zakonom o veroispovesti, poručio da je saradnja u regionu Zapadnog Balkana od suštinskog značaja i to pogotovo u kriznim vremenima pandemije.

- Očuvanje dijaloga i klime međusobnog poverenja, pre svega u ovom kontekstu, od najveće je važnosti, posebno među zemljama na putu ka pristupanju EU - kaže Varheji.

Evropski komesar dodaje da je regulisanje verskih zajednica nacionalna nadležnost koja bi trebalo da se sprovodi na inkluzivan način i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno svim odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije.

- Proširenje je proces zasnovan na zaslugama. Tempo pregovora zavisi od toga koliko brzo zemlje sprovode pravne tekovine EU i od napretka postignutog u reformama, posebno u oblasti vladavine prava - zaključuje Varheji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    7. februar 2021 | 09:59

    Dok god joj je juzna Srbija Kosovo i Metohija pod NATO EU vojnom okupacijom 1999-2021+ Srbija nemoze da udje u EU jer to narod Srbije nezeli . Da Srbija uspostavi prvo Ustavni i teritorijalni suverenitet nad Nato EU vojskom okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji pa tek referendumom u celoj Srbiji da narod Srbije se izjasni da li Srbija zeli u EU ili ne.

  • mihailovic

    7. februar 2021 | 09:55

    Nemoze Srbija u EU dok god joj je juzna Srbija Kosovo i Metohija pod NATO EU vojnom okupacijom 1999-2021+ Da Srbija uspostavi prvo Ustavni i teritorijalni suverenitet nad Nato EU vojskom okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji pa tek referendumom u celoj Srbiji da narod Srbije odluci zeli li Srbija u EU ili ne.

  • mihailovic

    7. februar 2021 | 04:47

    Nemoze Srbija u EU dok god joj je juzna Srbija Kosovo i Metohija pod NATO EU vojnom okupacijom 1999-2021+ Da Srbija uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet nad Nato EU vojskom okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji pa tek referendumom u celoj Srbiji da narod Srbije odluci zeli li Srbija u EU ili ne..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA