≫ 

100 dana rada Vlade Srbije: Brnabić danas podnosi izveštaj kako su ministarstva do sada radila

U ekspozeu koji je pre 3 meseca iznela pred ministre i poslanike u Skupštini Srbije, prmijerka je rekla da će Vlada imati šest ciljeva: borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu, kao i ekonomsko jačanje Srbije

  • 13
100 dana Vlade Srbije, Skupstina, Ana Brnabic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Tara Radovanović

Vlada Srbije obeležila je 100 dana rada, što je povod za prvo javno svođenje računa i ocenjivanje rada ministara i njihovih resora, a to će premijerka Ana Brnabić i učiniti danas. Pohvala ima, ali i zamerki, a neke je izneo predsednik Vučić, kada je ukazao na "nedovoljan rad pojedinih članova Vlade i direktora javnih preduzeća i da je jasno na koga mislio kada je ranije rekao da nije zadovoljan". 

Na sednici koja je pre dva dana održana u Palati Srbija, rekao je da je zamolio ministre da ponovo vrate energiju, entuzijazam i da razmišljaju šta će da ostane iza njih, a ne o izborima, te da je bitno da se troši suficit kako bi ostvarili rast BDP-a.

- Svaki ministar treba da postavi svoj cilj i da se bori za osvarenje. Nadam se da će neki da se probude, da će neki da nastave da rade, a neki da budu još uspešniji - naglasio je on.

U ekspozeu koji je pre 3 meseca iznela pred ministre i poslanike u Skupštini Srbije, prmijerka je rekla da će Vlada imati šest ciljeva: borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu, kao i ekonomsko jačanje Srbije.

Borba protiv organizovanog kriminala

Poslednje dane obeležile su opsežne akcije pripadnika MUP tokom kojih je došlo do hapšenja, kako je saopšteno, pripadnika kriminalnih grupa koji se terete za ubistva, trgovina narkoticima i stavljanje u promet, iznuda i otmice.

MUP kriminalna grupa hapšenje BLUR Foto: mup.gov.rs

- Kriminalna grupa koja je razbijena odgovorna je za seriju najmonstruoznijih zločina u poslednjih nekoliko desetina godina. Krili su se iza navijačke grupe. Oni nisu navijači, već obični kriminalci. Mi ćemo dokazati pojedinačnu ulogu svakog od njih - obratio se zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić dodajući da je urađen posao planiran mesecima, dok je ministar unutrašnjih poslova Vulin rekao je da su iza policije meseci rada.

Premijerka Srbije podsetila je kasnije u toku dana da su prioriteti Vlade u poslednjem periodu bili ekonomski napredak zemlje i borba protiv organizovanog kriminala, kao i da je hapšenje Veljka Belivuka i ostalih samo početak obračuna sa kriminalom u Srbiji.

- Ovo je najveći udar organizovanom kriminalu još od operacije "Sablja". Ta operacija je tada bila potaknuta ubitvom premijera, ova operacija je potaknuta time da mi zaista želimo da iskorenimo organizovani kriminal, koliko god to teško bilo i opasno bilo za ljude koji se bave time - rekla je Ana Brnabić i dodala da se "nije sa hapšenjima čekalo već su usledila kao rezultat duge istrage i usdružene akcije nadležnih".

Dobre ocene za nabavku vakcina i organizaciju imunizacije

Dobre ocene dobijaju nabavka vakcina i brzi proces imunizacije stanovništva, za koje Srbija dobija pohvale i van granica države. O rezultatima srpske vlade svedoči i priznanje šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija koji je čestitao našoj državi na tome kako se borila sa pandemijom koronavirusa i kako je organizovala vakcinaciju stanovništva.

- Zahvaljujući aktuelnim strukturnim reformama, Srbija je pokazala otpornost da ublaži efekte krize na privredu uz sjajne rezultate i u zdravstvu. Zato, bravo, Srbijo - poručio je Fabrici.

Vakcinacija, Beogradski Sajam Foto: Nikola Tomić

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj masovna vakcinacija stanovništva traje već mesec dana i, prema izjavama nadležnih, nema većih problema oko nabavki vakcina.

U Srbiji je do sada protiv korona virusa vakcinisano više od pola miliona osoba, tačno 526.930, a naša zemlja je i dalje druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije.

Od 11. januara 2021. svi zainteresovani građani mogli su se prijaviti za vakcinaciju onlajn, putem portala eUprava. Kako smo tada pisali, procedura je jednostavna, ima 14 koraka, ali je potrebno svega 5 minuta da popunite prijavu preko portala eUprava.

Deo tima koji je organizovao sistem za upravljanje imunizacijom je i prof. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Video: Veliko ineresovanje građana za vakcinu na Sajmu

Ministarstvo odbrane i vraćanje vojnog roka

Pitanje vraćanja vojnog roka svakako je nešto što je obeležilo rad ministarstva na čijem je čelu Nebojša Stefanović. Da je ovo tema kojom se država već bavi, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz jasnu naznaku da će o ovom pitanju biti otvoren i širi društveni dijalog.

Nebojsa Stefanovic, vojska Foto: Jovo Mamula/ Ministarstvo odbrane

Ukoliko država donese odluku da odmrzne obavezu služenja vojske obustavljenu 2011. godine, trajaće najkraće tri, a najduže osam meseci. Mladići bi za vreme provedeno u kasarnama primali određenu naknadu, a uživali bi i druge privilegije, poput prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi. Sve to ne isključuje profesionalni sastav koji bi i ubuduće bio okosnica oružanih snaga.

Ovo je "kostur" analiza na kojima već mesecima radi vrh Vojske Srbije povodom sve glasnijih zahteva da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka. U fokusu vojnih stratega je više scenarija, različitog trajanja, obima i cene.

Potpisan Memorandum o razumevanju za "Beogradski metro"

Siniša Mali potpisao je, u ime Vlade Republike Srbije, Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro".

Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro" potpisali su ministar finansija Siniša Mali, direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Кantar, potpredsednik francuske grupe Almstom Filip Delur, generalni direktor u francuskoj kompaniji Ežis rejl Olivije Buvar i predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Šje Ziđi.

Siniša Mali Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ranije je potpisan i sporazum o finansiranju onog dela koji će raditi francuske kompanije. Do sada su rađene studije, veliki deo istraživanja, usvojen je plan detaljne regulacije Makiškog polja i da se sada radi plan šinskih polja u Beogradu, pa bi po rečima ministra Malog krajem godine trebalo da krene izgradnja depoa na Makišu.

Krajem januara najavljen je novi paket mera podrške srpskoj privredi i građanima vredan 2,5 milijardi evra, a osim podrške privatnom sektoru, predviđena su značajna izdvajanja za sektorsku podršku, kao i za podršku građanima, radi sprečavanja većih posledica pandemije virusa korona.

Cilj nove podrške privredi i građanima, rekao je Siniša Mali, jeste rast naše ekonomije. Napomenuo je da će svim punoletnim građanima Srbije, koji se u aprilu budu prijavili, država uplatiti 60, a penzionerima ukupno 110 evra.

Ministar je naveo da će u okviru pomoći privredi, tri puta biti isplaćeno po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća, a u februaru će stići i prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera, dok su od početka godine povećani i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru.

Vlada ograničenog mandata

Vlada je izabrana 28. oktobra 2020. godine i ima 21 resor, među kojima su tri nova – za brigu o selu, za brigu o porodici i demografiji i za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i dva ministra bez portfelja.

Skupština Srbije je izabrala Vladu četiri meseca posle parlamentarnih izbora na kojima je većinu glasova osvojila Srpska napredna stranka (SNS).

Aleksandar Vučić je 20. oktobra, posle sednice Predsedništva SNS čiji je predsednik, rekao da će Vlada imati ograničen mandat jer će vanredni parlamentarni izbori biti održani zajedno sa redovnim predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine.

Video: Srbija dobila novu vladu, Ana Brnabić drugi put premijerka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buda

    6. februar 2021 | 07:55

    I? Šta će da kaže? Kako je Aleksandar Vučić najbolji?

  • Kasna jesen

    6. februar 2021 | 08:44

    Nisam jeo burek 4 godine

  • Tirke

    6. februar 2021 | 09:51

    Alo gospodjo Brnabić ne treba vi da podnosite izveštaj nego narod.Sami sebe ocenjujete gde to ima.Smešno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA