≫ 

"Razmatra se par modela o mogućem vraćanju obaveznog vojnog roka, žene u vojsku samo dobrovoljno"

Javna raspava o uvođenju obaveznog vojnog roka je u toku, a Srbija još nije donela takvu odluku

  • 57
Obuka, vojnici, gađanje, vojska, Peskovi, Požarevac Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/jovo Mamula

"Srbija još nije donela odluku o uvođenju vojnog roka i bez obzira što se ja zalažem za njegovo uvođenje, to je složeno pitanje", rekao je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade Srbije istakao da je u toku javna rasprava po ovom pitanju.

- Javna raspava o uvođenju obaveznog vojnog roka je u toku, Srbija još nije donela takvu odluku. Jedan od aspekata je i finansijski, nije lako bez snažne ekonomije. Naša ekonomija jača, raste moć naše zemlje i samim tim ova cifra koja je na godišnjem nivou negde oko 8 milijardi dinara koja bi podrazumevala sve troškove služenja vojnog roka, osim ako se opredelimo da im obezbedimo i neku platu koja bi bila nešto značajnija od simbolične, onda bi to bila dodanta suma - rekao je Stefanović.

Dodao je da naša zemlje trenutno razmatra nekoliko modela po kojima kojima bi obavezni vojni rok u Srbiji mogao da funkcioniše.

- Razmatramo da se vojska za neke ljude služi u posebnim naučnim i informatičkim jedinicama, da ljudi određenih znanja mogu da doprinesu vojsci i svojoj zemlji, da tih nekoliko meseci nisu proveli uzaludno, biće u jedinicama u kojima svojim znanjem mogu da daju doprinos - rekao je on i dodao:

U ovom trenutku, dodaje, model koji razmatramo ne podrazumeva uvođenje obaveznog vojnog roka koji bi služile i žene, ali "svakako ostaje mogućnost da se one dobrovoljno prijave".

Video: Vojska Srbije predstavlja tenkove T-72MS

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zof

    6. februar 2021 | 14:16

    Ne zanosite se budalastinama,bolje profesionalnim vojnicima podici plate da ne napustaju sluzbu.Zar ne vidite da u vojsku nece ni oni koje placate a zamisli neko da ide za dzabe.Znam ja da vama fali jeftina radna snaga ,da imate pyno vodnika i vodnicica koji nemaju koga da maltretiraju i komanduju,ali to ste trebali ranije da razmisljate.Smanjite plate poslanicima onda guvernerki ima platu kao da je guverner banke u Americi ,pa one koji primaju plate po raznim upravnim odborima a nikada nisu isli na posao. Ne slusajte ove roditelje koji nisu mogli da vaspitaju decu pa ocekuju da ce ih vojska vaspitati,nece jer onaj ko je bio nevaspitan bice takav ceo zivot.

  • Jelena

    6. februar 2021 | 14:31

    Sram vas bilo, zemlja ce propasti svi mladi ce otici bolje te pare uloziti da se zaposle negde i ostanu... Ili povecajte plate profesionalnim vojnicima umesto toga.. Ko hoce moze da sluzi vec sad..

  • Bivsi pripadnik 63.

    6. februar 2021 | 20:32

    Ovakve odluke jos vise doprinose odlasku mladih iz Srbije! Meni je vascinantno da svi vi koji podrzavate vracanje vojnog roka niste poslali svoju decu do sada da sluze? Ja znam da moje dete nece ici u vojsku dok sam ja ziv!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA