≫ 

Stano: Produžetak mandata Lajčaku je standardna procedura

- Procedura obnavljanja madata Specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčka ni na koji način ne utiče na nastavak dijaloga Beogrda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU - kaže portparol EU

  • 1
Peter Stano Printskrin: Youtube/EU Debates

Procedura produžetka mandata specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka je u toku, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

- Čim Savet EU bude doneo odluku o tome, mi ćemo je ozvaničiti - kaže portparol EU, Peter Stano.

Stano za Tanjug objašnjava da je u pitanju standardna procedura za sve specijalne predstavnike EU kojima se mandat obnavlja, odnosno produžava na predlog šefa diplomatije EU i uz konsultacije sa zemljma članicama.

- Procedura obnavljanja madata Specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčka ni na koji način ne utiče na nastavak dijaloga Beogrda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU - zaključuje Stano.

Ministri spoljnih poslova EU na predlog šefa diplomatije EU, Đozepa Borelja, početkom aprila 2020. godine imenovili su slovačkog diplomatu, Miroslava Lajčka, za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Miroslav Lajčak - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mandat je bio određen na godinu dana, fokus je bio i ostao postizanju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nakon početnih najava da će za dogovor između Beograda i Prištine "biti potrebni meseci, a ne godine", Miroslav Lajčak je krajem 2020. godine ocenio da je do konačnog sporazuma Beograda i Prištine još "dug i krividav put" i posredno najavio da će mu za obavljanje tog posla biti potreban još najmanje jedan mandat.

U Briselu naglašavaju da specijani predstavnik EU svakodnevno radi na nastavku procesa dijaloga do koga bi trebalo do dađe nakon izbora i formiranja valsti u Prištini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA