Skupština o Predlogu zakona o socijalnoj karti: Završen načelni pretres

Na predloženi zakon nema podnetih amandmana, tako da neće biti rasprave u pojedinostima

  • 0
Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o socijalnoj karti, a glasanje o njemu se očekuje u četvrtak, 11. februara.

Na predloženi zakon nema podnetih amandmana, tako da neće biti rasprave u pojedinostima.

Predlog zakona o socijalnoj karti treba da omogući državi da utvrdi kome je pomoć potrebna, kao i pravedniju raspodelu sredstava, a primena zakona treba da počne od 1. marta 2022. godine.

Poslanici će rad nastaviti sutra raspravom o međunarodnim sporazumima.

Na dnevom redu je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane, kao i o Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnju u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Skupština će o Predlogu autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije, kao i o Predlogu autentičnog tumačenja odredbe člana 64. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju raspravljati u četvrtak, kada se očekuje i glasanje po svim tačkama dnevnog reda.

Poslanici postavljali pitanja

Poslanici su na početku današnje sednice iskoristili priliku da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti i nadležnim organima, pa je tako poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao šta će Ministarstvo zdravlja preduzeti protiv odgovornih u bolnici u Opštoj bolnici u Novom Pazaru koji su, kako kaže, dali opravdanje napadačima na aktivistu Irfana Ugljanina i zadržali ih u bolnici bez razloga.

Tandir tvrdi da su odgovorni u toj bolnici falsifikovali povrede i zdravstveno stanje kriminalaca koji su, kako kaže, u sred bela dana napali Ugljanina i naneli mu telesne povrede.

- Po kom osnovu su ti ljudi prenoćili u bolnici - pitao je Tandir koji je istovremeno pohvalio državu koja je prethodnih dana pokazala rezultate u borbi protiv kriminala.

Skupština Srbije Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila postavio je pitanje ministarki pravde Maji Popović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je takođe od Ministarstva zdravlja zatražio da ispita kako je moguće da deca koja su završila Medicinsku školu ne mogu da se zaposle u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, ali mogu neki sa, kako kaže, sumnjivim diplomama.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila postavio je pitanje ministarki pravde Maji Popović da li planira da uključi advokate u razgovore o promeni Ustava, kao i da li planira da pošalje izmene Zakona o kirivičnom postupku u parlament, a koje će, po njegovoj oceni, ubrzati pravosuđe.

Fila je rekao i da krivična suđenja mogu da se ubrzaju i ukoliko bi se ona tonski pratila, umesto da se, kaže, unosi u zapisnik.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec pitao je MUP da li je moguće da je "mafijaški klan Belivuk vojno krilo kritičke mafije" koja godinama preti predsedniku Aleksnadru Vučiću i njegovoj porodici.

On je podsetio da su kod Belivuka pronađene dve snajperske puške i da sve to isuviše liči na atentat koji je izveden na Zorana Ðinđića.

Skupština Srbije Poslanici su danas postavljali pitanja - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ocenio je da je bilo i priprema terena u pojedinim medijima, ali i kroz izjave o "Vučićevom fašizmu".

- Da li je moguće da postoje naručioci i finansijeri pripremljenog atentata na predsednika Vučića. Da li je moguće da postoje inspiratori atentata, a u krivično-pravnom smislu mogući podstrekači i pomagači - pitao je Bakarec ministra Aleksandra Vulina.

"Nacionalna pripadnost nije i neće biti osnov za prava iz oblasti socijalne zaštite"

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nacionalna pripadnost nije, ne sme i nikada neće biti osnov za uključivanje, niti isključivanje iz bilo kakvog prava iz oblasti socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je u Skupštini Srbije objasnila da je jedno od spornih pitanja u socijalnoj karti, kada je u pitanju zaštita podataka, bilo i nacionalna pripadnost.

Zasedanje skupstine Srbije Darija Kisić Tepavčević - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ali opet je potrebno naglasiti da taj podatak ne utiče na dodeljivanje prava - rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na izlaganje poslanika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Zukorlić je kazao da ga raduje što će Zakon o socijalnoj karti biti efikasno sredstvo u borbi protiv korupcije na polju socijalne politike, jer su zloupotrebe nastajale zbog toga što nije posotjao uređen informacioni sistem.

On je ukazao i na problem koji se tiče zdravstvenog osiguranja i prava na dečji dodatak učenika verskih škola, jer je, kako je objasnio, pre nekoliko godina iz Ministarstva prosvete stigao dopis u kojem stoji da samo učenici u školama koje su zvanično registrovane kod Ministarstva prosvete imaju sva učenička prava.

Kako je objasnio, verske škole se ne registruju kod Ministarstva prosvete i one svoj legalitet obezbeđuju preko Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

O Predlogu zakona o socijalnoj karti

Predlog zakona o socijalnoj karti, koji su juče u načelu prihvatili skupštinski odbori za rad i ustavna pitanja i zakonodavstvo, odnosi se na uvođenje integrisanog sistema izrade socijalnih karata kroz povezivanje velikog broja različitih institucija poput Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Katastra nepokretnosti.

Očekuje se da će uvođenje ovog sistema biti sprečene zloupotrebe i omogućena pravednija raspodela tako što će socijalnu pomoć dobiti oni korisnici kojima je ta pomoć zaista i potrebna.

Na sednicama parlamentarnih odbora u ponedeljak je rečeno da će nadležni organi imati tačne podatke o broju korisnika socijalne zaštite, kao i merama koje su neophodne da se preduzmu u cilju zadovoljenja potreba tih građana.

Navedeno je da će se ujednači praksa kod nadležnih organa kada je reč o davanju pomoći, te se šalje i poruka da su državni organi servis građana i da građani nisu "sakupljači dokumentacije i kuriri".

Na dnevnom redu parlamenta je i potvrđivanje sporazuma Srbije i Lesota o saradnji u oblasti odbrane, kao i sporazuma o saradnji Srbije i Severne Makedonije u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Raspravljaće se i o predlogu autentičnog tumačenja člana Zakona o sprečavanju korupcije kao i jedne odredbe Zakona o visokom obrazovanju, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA