• 0

Srbija posebnu pažnju pridaje odnosima sa BiH: Selaković razgovarao sa ambasadorkom Smajić

Ministar spoljnih poslova je istakao da je Srbija zahvalna Bosni i Hercegovini na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije

  • 0
Nikola Selaković

Foto: mfa.gov.rs

Srbija posebnu pažnju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, a u predstojećem periodu politička saradnja dve države može da bude intenzivirana i dostigne optimalni nivo na svim poljima, rekao je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prilikom razgovora sa ambasadorkom BiH Aidom Smajić.

Selaković je naglasio da Srbija pridaje posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa, kako po visini razmene tako i po visini investicija, budući da je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, saopštilo je ministarstvo.

On je ukazao da postoji obostrani interes za revitalizaciju puteva i pruga koje povezuju dve zemlje i izdvojio važnost izgradnje infrastrukture, dalji rad na energetskim projektima na reci Drini, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Dodao je da se nada nastavku saradnje kroz održavanje zajedničkih sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Kako je naglasio, Srbija je veoma zainteresovana da nastavi i dodatno intenzivira saradnju kroz trilateralni format sa Turskom, koji je već uhodan, a da je istovremeno spremna i za saradnju u regionalnim i multilateralnim inicijativama.

Prema njegovim rečima, Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom čiji je garant, i želi aktivnu saradnju i sa centralnim i sa entitetskim vlastima.

On je objasnio da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost BiH, podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali je izričito protiv nametanja rešenja koja nisu plod konsenzusa i smatra da takvi potezi predstavljaju opasnost po stabilnost kako BiH tako i šireg regiona.

Selaković je istakao da je Srbija zahvalna Bosni i Hercegovini na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima