Vlada donela odluku o formiranju povremenog radnog tela za sprečavanje zloupotrebe novca iz EU

Predsedavajući Mreže Luka Tomić iz Ministarstva finasija izjavio je da je cilj što efikasnije sprovođenje mera i postupaka za otkrivanje i sankcionisanje manipulacija i prevara sa finasijskim sredstvima EU

  • 0
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju povremenog radnog tela Mreže za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije (EU), prenosi portal biznis.rs.

Predsedavajući Mreže Luka Tomić iz Ministarstva finasija izjavio je da je cilj što efikasnije sprovođenje mera i postupaka za otkrivanje i sankcionisanje manipulacija i prevara sa finasijskim sredstvima EU, ali i prevencija ovih pojava i obuka svih koji koriste ta sredstva kako ne bi došlo do zloupotreba.

- Podška iz fondova EU odnosi se na pravne, insitucionalne, administrativne, ekonomske i društvene reforme koje je potrebno sprovesti na putu ka Evropskoj uniji u oblastima javne uprave, pravosiđa, obrazovanja, saobraćaja, zapošljavanja, poljoprivrede i zaštite životne sredine. Navedena podrška, takođe doprinosi razvoju lokalnih samouprava i jačanju ekonomije, ublažavajući razliku u stepenu razvijenosti različitih oblasti i rešavanju krucijalnih problema u društvu - izjavio je Tomić.

On je podsetio da je Srbija radi zaštite finasijskih interesa EU, a u skladu sa zahtevima iz Pregovaračkog poglavlja 32 (finansijski nadzor) uspostavila Službu za koordinaciju borbe protiv prevara, kako bi olakšala saradnju i razmenu informacija uključujući informacije operativne prirode sa Evropskom kancalarijom za borbu protiv prevara OLAF.

- Tu službu predstavlja Odeljenje za u suzbijanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finasijskim sredstvima EU -AFKOS, koja funkcioniše kao unutrašnja jedinica Ministarstva finasija - naveo jeTomić.

Dodao je kako će jedna od prvih aktivnosti Mreže koju vodi biti izrada nove Strategije za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima EU, kao i izrada akcionog plana za njeno sprovođenje.

Tomić je objasnio da prethodna Startegija više nije na snazi, jer je važila za period od 2017. do 2020. godine, a da je u saradnji sa svim relevantim institucijama veće zapoceta izrada novog strateškog dokumenta za period od 2021. do 2023. godine.

- Strategija koja je bila na snazi do 2020. predstavljala je dokument koji je zaštitu finasijskih interesa EU, a time i zaštitu sopstvenih budžetskih sredstava tretirao na sveobuhvatan način, kroz definisanje oblasti primene, povezivanje širokog kruga državnih organa i institucija koje su sarađujući i razmenjujući informacije doprinosili efikasnijem postupanju sa identifikovanim nepravilnostima i procesuiranju počinilaca krivičnih dela - napomenuo je Tomić.

Predsedavajući Mreže za borbu protiv prevara rekao je da je tokom dosadašnjeg rada na prijavama nepravilnosti i sumnje u prevaru uočeno da korisnici finasijskih sredstava EU pokazuju nedovoljn stepen odgovornosti u njihovom korišćenju.

- Imajući u vidu činjenicu da svako nepravilno trošenje finansijskih sredstava EU ima za posledicu obavezu Srbije da iz republičkog budžeta nadoknadi novac Uniji, jedan od prioriteta nove Strategije biće i podizanje svesti korisnikamsredstava o tome - naglasio je Tomić.

Dodao je da će na osnovu podataka koje će u narednom periodu dobiti od članova Mreže i drugih relevantnih institucija, AFKOS izraditi analizu preduzetih mera i aktivnosti radi zaštite finansijskih interesa EU, i predložiti dalje mere.

- Na redovnim sastancima Mreže u nastupajućem periodu, jedna od tema biće i unapređenje zakonodavnog okvira radi efikasnije zaštite finansijskih interesa EU - najavio je Tomić.

On je podsetio da sastancima Mreže mogu po pozivu prisustvovati predstavnici različitih državnih organa, organizacija i institucija, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, kao i stručnajci iz pojedinih oblasti.

Obaveza Mreže je da svaka dva meseca podnosi izveštaj o radu nadležnom odboru Vlade, a samoj Vladi Srbije na 90 dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA