• 2

Bocan-Harčenko ocenio: Pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom je pošten

On kaže da ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju tzv. nezavisnosti Kosova

  • 2
Ambasador rusije Aleksandar Bocan-Harcenko

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Situacija oko Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine veoma zabrinjava, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rešenje, koje može da potvrdi Savet bezbednosti UN, a koje će na prvom mestu zadovoljiti nacionalni interes Beograda.

On kaže da ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju tzv. nezavisnosti Kosova, ali i pokušaju da se Republici Srpskoj oduzmu ovlašćenja garantovana Dejtonskim sporazumom i ističe da Rusija u kontaktima sa međunarodnim partnerima ''gura'' stav koji odgovara Beogradu.

- Rusija nije učesnik dijaloga, ali je stalna članica SB UN i prati situaciju oko KiM uz stalnu i veoma dobru razmenu informacija i mišljenja sa Beogradom, što je bio slučaj i u telefonskom razgovoru ruskog i srpskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića pre nekoliko dan - navodi ruski ambasador u intervjuu za Tanjug.

Ističe i aktivnosti Rusije kao stalne članice SB UN i članice drugih međunarodnih organizacija usmerene na, kako kaže, sprečavanje učlanjenja tzv. Kosova u međunarodne institucije i daljeg širenja priznanja tzv. kosovske nezavisnosti.

Kao najsvežiji primer diplomatsko-političkih aktivnosti Moskve navodi razgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozepom Boreljom u Moskvi pre nekoliko dana, tokom kojeg je, kako kaže, između ostalog, iznet i stav Rusije o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Ambasador rusije Aleksandar Bocan-Harcenko

- Rusija nije učesnik dijaloga, ali je stalna članica SB UN i prati situaciju oko KiM - kaže ambasador - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ministar Lavrov je govorio o nemogućnosti pritisaka i kršenja suvereniteta na Zapadnom Balkanu, imajući na umu, osim KiM, i pitanje BiH i prevelikih aktivnosti visokog predstavnika. To vidimo kao mešanje u unutrašnje stvari BiH, koja je nezavisna država, a ne protektorat - ističe Bocan-Harčenko.

On podseća da je u regionu mnogo otvorenih pitanja i da problemi nisu novi, ali da je sve više pritisaka i neprihvatljivih izjava koje dolaze iz Prištine, BiH, ali i sa Zapada, a političku situaciju u Prištini vidi kao "nestabilnu" uz ocenu da je teško predvideti kada će biti nastavljen dijalog sa Beogradom, pod okriljem Evropske unije, i kakvi će biti njegovi rezultati.

- Na KiM su izbori, u ovom trenutku dijalog nije moguć i to je stav Miroslava Lajčaka i EU. Ne zna se kada će se dijalog nastaviti, a teško je reći kakvi će biti rezultati. Situacija na Kosovu se nije poboljšala za srpsko stanovništvo, nema osećaja bezbednosti, a previše je tenzija i napetosti od strane kosovoalbanske političke elite - kaže Bocan-Harčenko.

On dodaje da zato, uz zabrinjavajuće poruke iz Prištine, ali i iz pojedinih zapadnih zemalja da je rešenje kosovskog čvora navodno moguće samo uz priznanje tzv. nezavisnosti Kosova, zabrinjava to što su ostala pitanja ''''sporedna'''' i što se najavljuje da će se ona rešavati nakon priznanja.

Aleksandar Bocan Harčenko

Ističe da je dugotrajno i pravično rešenje kosovskog pitanja moguće isključivo na osnovu međunarodnog prava, odnosno rezolucije 1244 SB UN - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ističe da je dugotrajno i pravično rešenje kosovskog pitanja moguće isključivo na osnovu međunarodnog prava, odnosno rezolucije 1244 SB UN.

Na podsećanje da je po stupanju na dužnost ambasadora u Beogradu rekao da će pokušati da se, "rame uz rame" sa Srbijom, izbori da se međunarodno pravo vrati u region, pre svega po pitanju KiM, i pitanje koliko je uspeo u tome, kaže da se "teško utvrđuje međunarodno pravo u regionu, ali ohrabruje što sa Srbijom imamo najbolju saradnju, razumevanje, istovetan pristup…"

- Što se tiče Kosova, Srbija ima ključnu ulogu, pa jednu od ključnih - što se tiče BiH - zaključuje Bocan-Harčenko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    Ali mi smo ovima leđa okrenuli.

  • Roki

    Samo vas vi nemojte braniti i Kinezi hraniti ilodosmo u Burundi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima