• 33

Američka ambasada: Cilj SAD članstvo Srbije u EU i međusobno priznanje Beograda i Prištine

- Takav istorijski sporazum, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put ka ciljevima evropskih integracija i ekonomskog rasta Srbije - navodi se u saopštenju ambasade

  • 33
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Američka ambasada Beograd SD USA Srbija

Foto: usembassy.gov

Portparol ambasade SAD u Beogradu Džejms Hagengruber rekao je da je Amerika i u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa kao i sadašnjeg Džozefa Bajdena deli glavni spoljnopolitički cilj Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, ali i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Normalizacija odnosa sa Kosovom, uz međusobno priznanje kao osnov, odavno je prepoznata kao ključ postizanja tog cilja - navodi se u izjavi Hagengrubera koju je uputio Tanjugu.

- Bivši predsednik Tramp je takođe veoma jasno izrazio ovu politiku. Na primer, 2019. pisao je predsedniku Aleksandru Vučiću o "nepokolebljivoj podršci" SAD produbljivanju regionalne saradnje, a posebno njegovoj posvećenosti normalizaciji odnosa sa Kosovom - navodi se u izjavi Hagengrubera povodom pisma koji je aktuelni američki predsednik Bajden uputio predsedniku Vučiću povodom Dana državnosti, a u kome se apostrofira i međusobno priznanje između Srbije i tzv. Kosova.

Hagengruber ističe da je "na dvema stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže" i izražava uverenje da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa.

- Takav istorijski sporazum, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put ka ciljevima evropskih integracija i ekonomskog rasta Srbije - navodi portparol američke ambasade.

Srbija - SAD, zastave Srbije i Amerike

Hagengruber dodaje da SAD ne žele ništa drugo nego da Srbija uspe u svojim težnjama ka EU - Foto: Shutterstock

Hagengruber dodaje da SAD ne žele ništa drugo nego da Srbija uspe u svojim težnjama ka EU, a da je povratak dijalogu između Beograda i Prištine, uz pomoć EU, presudan za taj uspeh.

On podseća na reči Bajdena da "sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do međusobnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije".

On dodaje da bi to, kako kaže, poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, pogodovalo njihovim težnjama za članstvom u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj da cela Evropa živi u miru i slobodi.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu se navodi i da Ambasada SAD izražava najiskrenije i najtoplije čestitke povodom Dana državnosti Srbije.

- Srbija se sada nalazi na uzbudljivoj i izazovnoj tački prerastanja u dinamičnu, modernu državu u društvu svojih suseda, u ujedinjenoj i slobodnoj Evropi - kaže on i naglašava da SAD nastavljaju da podržavaju Srbiju na tom putu za postizanje trajnog prosperiteta, mira i stabilnosti.

Portparol američke ambasade poziva se i na reči Bajdena iz pisma - čestitke Vučiću i ističe: "Unapred se radujemo što ćemo sa Srbijom zajedno raditi na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja."

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    Razmislićemo o međusobnom pritnanjukad nam vi ,primerom,pokažete kako se to radi ,PA PRIZNATE NEZAVISNOST TEXASA,KALIFORNIJE I NEW MEKSIKA.A ALJASKU VRATITE RUSIMA !!!

  • boban

    Kaze "Cilj SAD članstvo Srbije u EU i međusobno priznanje Beograda i Prištine", kao prvo nas ne zanima eu a kao drugo nama ne treba priznanje od siptara tako da i to mozes macku o rep okaciti. Nije mi samo jasno ko je i dopustio amerima da nesto pricaju nakon obnog 1999 godine, trebali bi da se pokriju usima i cute ko mali misevi a ne da pametuju zlikovci jedni!.

  • JACA ♎

    Kakvo medjusobno priznanje.?! To je vaš cilj, a ne naš! Okanite se više, zlotvori!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima