Vučić razgovarao sa Babišom: U fokusu borba protiv korone, bilateralni odnosi i evropski put Srbije

Predsednik je zahvalio Babišu na poseti i posebno istakao podršku naše zemlje Češkoj u borbi protiv korona virusa

  • 3
Aleksandar Vučić, Andrej Babiš, Ana Brnabić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Češke Andrejem Babišom, sa kojim je razgovarao o situaciji vezanoj za borbu protiv pandemije kovid-19, bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnoj situaciji.

Predsednik je zahvalio Babišu na poseti i posebno istakao podršku naše zemlje Češkoj u borbi protiv korona virusa.

- Izražavamo podršku i iskrenu nadu da će Češka uspeti da savlada zdravstveni izazov prouzrokovan pandemijom zarazne bolesti Kovid-19 i da će se izboriti sa svim posledicama ove bolesti. Verujem da će se Češka, kao i svet uopšte, uskoro vratiti u normalne životne i ekonomske tokove - rekao je Vučić i dodao da očekuje da će u narednom periodu prioriteti EU biti usmereni ka ekonomskom oporavku, kao i da će velika pažnja biti posvećena aktivnostima u domenu zdravstvene zaštite.

Vučić je takođe izrazio očekivanje da će EU, uprkos izazovima sa kojima se svi suočavamo, nastaviti sa aktivnim sprovođenjem politike proširenja i da ćemo dobiti potvrdu da postoji čvrsto opredeljenje EU za nastavak i produbljivanje saradnje sa našim regionom.

- Visoko uvažavamo kontinuiranu podršku Češke ubrzanju procesa evropskih integracija Republike Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru V4 i očekujemo da Češka nastavi da u okviru EU utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju - ponovio je predsednik i dodao da je punopravno članstvo u EU strateški spoljno-politički cilj naše zemlje.

Aleksandar Vučić, Andrej Babiš, Ana Brnabić Andrej Babiš i Aleksandar Vučić - Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik je dodao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i evropskim integracijama sa jasnim ciljem punopravnog članstva u EU.

Vučić i Babiš su se saglasili da dalje jačanje bilateralnih odnosa koji su tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, kao i održanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, treba da ostane prioritet u daljem radu.

- Srbija želi da intenzivira svoje ekonomske odnose sa Češkom, što uključuje i dalje povećanje trgovinske razmene. Smatramo da bi i pored ostvarenog rezultata spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Češke koja je u 2020. godini dostigla vrednost od gotovo 1,2 milijarde evra, trebalo nastaviti sa daljom podrškom unapređenju ekonomske saradnje i većem prilivu čeških investicija u našu zemlju - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Andrej Babiš, Ana Brnabić Ana Brnabić, Andrej Babiš i Aleksandar Vučić - Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Dodao je da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene sa Češkom bio 1,16 milijardi evra, kao i da je ta zemlja prošle godine bila naš 11. spoljnotrgovinski partner.

Babiš je izrazio zadovoljstvo posetom Srbiji i naglasio da je Srbija pokazala ozbiljnost i odgovornost u borbi protiv pandemije kovid-19, čime je dala primer mnogim zemljama Evrope i sveta.

On je posebno istakao tradicionalno dobre odnose Srbije i Češke koje karakteriše istorijska povezanost i tradicionalno prijateljstvo, slovenska bliskost i afinitet između dva naroda, kao i solidarnost koju smo mi ispoljili u sudbonosnim istorijskim trenucima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    10. februar 2021 | 15:45

    Kad ce Ceska da povuce priznanje Kosova?Drzava kojoj je 1938. Hitler oduzeo Sudetsku oblast priznala separatizam na jugu Srbije?!

  • Konte

    10. februar 2021 | 16:05

    Da i on nije došao po vakcinu, pošto je deli kao da je mi proizvodimo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA