Mas: Uslov za ulazak Srbije u EU rešavanje kosovskog pitanja

Mas je naveo da rokovi ili neka unapred utvrđena dinamika za pristupanje Uniji ne postoje, ali smatra da bi bilo dobro da su pregovori sa Srbijom dinamičniji

  • 27
Heiko Maas, Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova Foto: Profimedia/AFP

Regulisanje nerešenih odnosa između Beograda i Prištine jedan je od ključnih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

On je za današnji beogradski Kurir rekao da nerešeni odnosi Srbije i Kosova koštaju mnogo, i to obe strane, ukazujući da takva situacija, pre svega, usporava ekonomski rast i samim tim predstavlja kočnicu za celokupni region.

- Snažno podržavamo dijalog uz posredovanje EU sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom na čelu - rekao je Mas i dodao da se EU zalaže za nalaženje rešenja u vidu sveobuhvatnog sporazuma.

Napominje da bi takav sporazum u perspektivi omogućio članstvo u EU, te da bi bio od ogromnog značaja i za budućnost građana.

Mas je naveo da rokovi ili neka unapred utvrđena dinamika za pristupanje Uniji ne postoje, ali smatra da bi bilo dobro da su pregovori sa Srbijom dinamičniji.

- To što je Vlada Srbije prepoznala nužnost reformi, činjenica je koja nas raduje - rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, Nemačka je oduvek bila posvećena procesu evropskih integracija šest zemalja Zapadnog Balkana i da snažno podržava njihovu evropsku perspektivu, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi za pristupanje.

- Zato ćemo se i nadalje zalagati da procesu proširenja EU dodamo dodatnu dinamiku, kao što smo i dokazali za vreme našeg predsedavanja Savetu Evropske unije - rekao je Mas.

On je dodao da Nemačka ohrabruje Srbiju da još posvećenije radi na sprovođenju reformi, navodeći da se to posebno odnosi na vladavinu prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i slobodu medija.

- Reforme u tom oblastima za nas su ključne, zato što to čini temelj na kome počiva Evropa i zato što neposrednu korist od toga imaju prvenstveno građani - dodao je Mas.

Kaže da na brzinu procesa utiču sami kandidati bržim ostvarivanjem napretka u zajednički utvrđenim oblastima.

Kada je reč o ublažavanju posledica pandemije korona virusa, EU će, kaže, zemljama Zapadnog Balkana biti partner i pružiće regionu pomoć od oko 12 milijardi evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkan

    13. februar 2021 | 11:27

    Hajede da se vi dogovorite izmedju sebe sta hocete, da li menjate uslove ili se ide po starim uslovima, ako menjate uslove onda se dogovorite sa Francuzima sta i kako, pa onda Savet Evrope pa tako dalje pa kada to rascistite onda se javite. A sto se Kosova i Metohije tice, ako niste znali rezolucija 1244 i dalje na snazi a to znaci da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije pod privremenom upravom SB UN. Ziveli

  • Boban

    13. februar 2021 | 12:35

    Dovidjenja eu, trazite od nas da se odreknemo Kosova zato sto ste vi i vasi sveznici bobmardovali Jugoslaviju da bi teroristima poklonili drzavu, neka ne treba nama takva eu i ne zelimo da budemo u takvoj eu. Trba na sve moguc nacine blokirati Kosovo i izolovati ga sto vise pa ce jednog dana mozda doci pameti i videti da ne mozes otimati nesto sto ti ne pripada i prisvojiti ga.

  • Sve ludo

    13. februar 2021 | 11:03

    Znaci reseno.... Vratite Kosovo Srbiji i gotovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA