I "Vol strit žurnal" pohvalio Srbiju: Zbog naše uspešne imunizacije, drugi se okreću Kini za vakcine

Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu

  • 12
Vakcina Kina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ugledne američke novine "Vol Strit Džurnal" u novom tekstu navode da je uspešna vakcinacija u Srbiji inspirisala mnoge evropske zemlje da spas od pandemije potraže u Kini.

Novine pišu da se vlade nekih manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv kovida zbog jalove nabavke sredstava za imunizaciju od strane EU, kao i da problemi u proizvodnji vakcina ometaju borbu kontinenta protiv pandemije, pišu Novosti.

Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, pošto se Peking od samog početka postavio kao pouzdan saveznik u borbi protiv korona virusa.

U tekstu podsećaju da je predsednik Aleksandar Vučić zvao predsednika Kine Si Đinpinga u oktobru, i apelovao je na njega da uputi Srbiji dovoljne količine vakcina. Taj dogovor je brzo ispoštovan, i prve doze su stigle u našu zemlju već u januaru.

"Vol Strit Žurnal" podseća da je Vučić razgovarao i sa Putinom, koji je, takođe, ekspresno odobrio isporuke vakcine "Sputnjik V" našoj zemlji.

List dalje podseća da je Evropska unija, koja kupuje vakcine za 27 država članica, odobrila tri sredstva za imunizaciju razvijena u Nemačkoj, SAD-u i Velikoj Britaniji. Međutim birokratska tromost i problemi kod proizvođača doveli su do toga da je  imunizacija u EU izuzetno spora.

Nestašica je bila još gora u evropskim zemljama koje nisu članice EU.

Do sada su se uglavnom male države na marginama EU obratile Pekingu za pomoć. Ipak, kako raste frustracija građana, sada i bitnije članice razmatraju dve kineske vakcine i još jednu razvijenu u Rusiji.

Video: Stevanović: Očekuje se porast broja zaraženih posle praznika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisam glup samo se cesljam tako

    13. februar 2021 | 18:32

    Da li moze neka farmaceutska kuca da kaze kako se razvija imunitet na prirodan nacin,a da go nebude vakcina 😂

  • PRC

    13. februar 2021 | 18:31

    Srbija je jedina zemlja u svetu u kojoj svi mogu besplatno da ispituju svoje vakcine.

  • Realno

    13. februar 2021 | 19:25

    A vakcinisanih ni jedan posto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA