I Voker kod Podujeva

Oko hiljadu demonstranata je na prelazu Bela zemlja zaustavio kordon policije, ali je stanje mirno

  • 0

Kosovska policija je danas posle 15.00 sati na prelazu Bela zemlja zaustavila oko 1.000 pristalica pokreta kosovskih Albanaca "Samoopredeljenje".

Oni nameravaju da sami blokiraju ulazak kamiona sa robom iz Srbije na Kosovo jer smatraju da Vlada Kosova ne primenjuje mere reciprociteta prema Srbiji.

Demonstrante je na prelazu Bela zemlja zaustavio kordon policije, ali je stanje mirno.

Pristalice pokreta "Samoopdeljenje" Albina Kurtija su blokirale jednu kolovoznu traku.

Jednom prohodnom trakom kod prelaza Bela zemlja, kako javlja izveštač agencije Beta, od 13 časova je prošlo desetak putničkih vozila, ali nije bilo kamiona. To mesto nadleću helikopteri Kfora.

14.40- Više od stotinu albanskih demonstranata je oko 13:00 sati kod Podujeva blokiralo jednu kolovoznu traku puta koji od prelaza Merdare ide ka unutrašnjosti Kosova. Među okupljenima i Vilijam Voker, nekadašnji šef misije OEBS-a na Kosovu.

Policijski kordon je u blizini, a iza kordona su pripadnici elitnih jedinica Policije Kosova s punom opremom za razbijanje demonstracija, uključujući vozila sa vodenim topovima.

Slično je i u blizni prelaza Bela zemlja. Na poziv pokreta kosovskih Albanaca "Samoopredeljenje" učesnici protesta iz svih delova Kosova idu ka prelazima Merdare i Bela zemlja.

Najviši rukovodioci tog pokreta su oko 12 časova krenuli iz Prištine prema prelazima. Vođa "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti je izjavio da je "protest potreban, opravdan i sa ciljem odbrane Republike (Kosovo), i da se ne dozvoli ulazak Srbije na Kosovo".

11.20h - Aktivisti i simpatizeri pokreta "Samoopredeljenje" okupljaju se u blizini administrativnog prelaza Merdare a duž puta Priština-Merdare, čiju su blokadu za danas u 13 sati najavile pristalice tog pokreta, pojačane su snage policije.

Kosovski pokret Samoopredeljenje najavio je za danas novi protest i blokadu puteva na prelazima Merdare i Bela zemlja prema centralnoj Srbiji.

Protest je zakazan za 13 časova, a njegovi organizatori su najavili da će ostati na prelazima dok Vlada Kosova ne uspostavi reciprocitet sa Srbijom u svim oblastima.

(izvor: Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA