≫ 

I danas stižu čestitke novoizabranom patrijarhu Porfiriju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Patrijarh Porfirije je 46. po redu poglavar SPC

  • 0
Patrijarh srpski Porfirije Perić Foto: Nikola Tomić

Čestitke novoizabranom poglavaru SPC Porfiriju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi stižu i danas od državnih zvaničnika.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin Njegovoj svetosti novoizabranom arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju uputio je čestiku.

Aleksandar Vulin Aleksandar Vulin - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Vaša Svetosti, težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor. O našem narodu ste brinuli kao mitorpolit zagrebačko-ljubljanski, tamo gde su bol i patnja i nepravda, a kao iguman i vladika razumeli ste padove i grehe malog čoveka kada bi krenuo stranputicom - naveo je Vulin i dodao:

Našoj mladosti ste vraćali nadu u "Zemlji živih" i zahvalne su Vam majke za druge rođendane dece koju ste ljubavlju izbavili iz pakla droge. O budućnosti našeg naroda brinuli ste hrabreći i našu vojsku ne zaboravljajući da su Srbi ili slobodni ili nisu Srbi.

Vaša Svetosti, radujem se godinama u kojima ćete voditi našu Crkvu, blažiti rane našeg naroda i koračati putem Svetog Save - zaključuje u čestitki.

Ðurić čestitao Porfiriju na izboru za partijarha

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

- Sa prijateljem, ambasadorom BiH u SAD Bojanom Vujićem, u zdravlje novog patrijarha svih pravoslavnih Srba širom sveta! Aksios! Na mnogaja ljeta! - napisao je Ðurić na Tviteru u opisu, ispod fotografije sa ambasadorom Vujićem.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je juče za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a u toku je njegovo ustoličenje u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Čestitka Ištvana Pastora

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je danas čestitku novoizabranom Patrijarhu srpskom, njegovoj svetosti gospodinu Porfiriju.

Aleksandar Vučić, Ištvan Pastor Ištvan Pastor - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Vaša svetosti,

U ime Skupštine AP Vojvodine i svoje lično, želim da Vam uputim iskrene čestitke povodom izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Crkve, njenih vernika i svih građana.

Mnogi ljudi iz ovih krajeva, kao i ja lično, poznaju Vas i najbolje znaju s kojom dobrotom i posvećenošću ste predani svom duhovnom pozivu, očuvanju tradicije i ugleda crkve i zbog toga sam siguran da ćete svojom mudrošću i odgovornošću biti dostojan svojih prethodnika.

Želim Vam dobro zdravlje, dug život i uspeh na patrijaraškom tronu - navodi se u telegramu čestitke predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Čestitke v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama

V.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović uputio je podršku novom patrijarhu u uzvišenoj službi.

- Živimo u doba koje pred našu državu, ali i celu ljudsku zajednicu postavlja velike izazove. Zato ćemo, nadahnuti primerom Stefana Nemanje, Svetoga Save i ostalih naših velikana, zajednički delati, kako bi dali dostojanstven odgovor i posvedočili svoju pravoslavnu veru i svetosavsku tradiciju - naveo je Roganović.

Kaže da je srpska Crkva uvek zajedno koračala sa svojim narodom i državom, nepokolebljivo braneći državne i nacionalne interese.

Čestitka Dragane Milošević, pokrajinske sekretarke

Pokrajinski sekretar Dragana Milošević je u čestitki navela da je Srpska pravoslavna crkva, kao jedina srpska institucija sa neprekinutim nizom trajanja, najsnažnije mesto okupljanja srpskog naroda.

- Crkva Hristova i Svetosavska je ta koja nam daje smisao života i postojanja. Mi smo uvereni da je jedini model savremenog srpskog društva u prevazilaženju svih iskušenja i prepreka, kao i ostvarivanja punoće duhovnog, kulturnog i ekonomskog razvoja model Svetosavski, uvek aktuelan i najbolji putokaz - kaže Milošević.

Čestitka Dragana Markovića Palme

Gostujući u emisiji Novo jutro na televiziji Pink, Dragan Marković Palma je čestitao Njegovoj Svetosti patrijarhu Porfiriju izbor za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Amidzi sou, Amigi Show, Dragan Markovic Palma Dragan Marković Palma - Foto: A. Nalbantjan

Poželeo je da novi patrijarh i SPC nastave da rade ono što su radili i do sada, da čuvaju srpsku veru, da se grade crkve i hramovi, da se u crkvama venčavaju muškarac i žena, da se deca krste, seku slavski kolači, da se čuva tradicija i kultura.

Na pitanje o pisanju pojedinih medija da se država mešala u izbor poglavara SPC Marković je rekao da je poznavao pokojnog patrijarha Irineja, da poznaje mnoge vladike i da mu nikada niko nije rekao da se politika meša u njihov rad, u to koju i kakvu odluku će doneti.

- Vučić i Dačić su pomogli svojim vezama sa ruskom Vladom da se pomogne i ubrza završetak hrama Sv. Save ali se nisu mešali u izbor patrijarha. Izbor patrijarha je Božija volja jer se bira jedan od tri kandidata izvlačenjem koverte. Novi patrijarh ima dosta posla, a crkva i narod moraju uvek da ostanu jedno - rekao je Marković.

Nikola Nikodijević uputio čestitku novom patrijarhu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević čestitao je novoizabranom patrijarhu Porfiriju izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević - Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- U ime Skupštine Grada Beograda i lično ime najsrdačnije vam čestitam na izboru za novog patrijarha srpskog, želeći vam da velika očekivanja vašeg visokog poziva ispunite mudrošću i postojanošću.

Dozvolite mi da izrazim lično zadovoljstvo vašim izborom na tron poglavara Srpske pravoslavne crkve, što u svakom vremenu, a posebno danas, zavređuje izuzetnu čast i poštovanje, a povrh svega nosi veliku odgovornost i obavezu.

Vaša neupitna sposobnost okupljanja, vođenja i prosvetljenja, u vremenu kada ranjivoj ljudskoj duši preti raskol i moralno otuđenje, delovaće bogougodno na radost svih vernika. Iskreno se nadam i verujem da ćete dostojnošću naslednika svetosavskog trona slediti znamen vaših prethodnika i sopstvenim delovanjem održati sabornost pravoslavlja u verolomnom veku - stoji u čestitki predsednika Skupštine grada.

Čestitka ministarke privrede

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je čestitku Njegovoj Svetosti, novoizabranom Arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede Anđelka Atanasković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Upućujem iskrene čestitke na izboru na tron Srpske pravoslavne crkve. Verujem da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći za dobrobit naše Crkve i verujućeg naroda, kao i da ćete na pravi način sačuvati naše jedinstvo u vremenima koja su pred nama - poručila je Atanasković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA