• 0

"Kosovo je za nas kolevka i suština identiteta": Patrijarh u besedi o najvažnijem srpskom pitanju

- Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje - rekao je poglavar SPC

  • 0

Video: Patrijarh Porfirije: KiM za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas u besedi nakon ustoličenja da Kosovo i Metohija za Srbe nije samo mit već pupcana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

- Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. KiM za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možmeo gubiti i pobeđivati. Kosov je za nas zavet, a taj kosovski zaavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost - naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

- Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje - rekao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

- U srce može i treba da stane svako - poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će obožiti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaske zavete, zatim lepota Gračanice, Deviča, Peće patrijaršije i druge svetinje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima