≫ 

"Pokoj duši svima koji su nestali u vihoru ove strahote": Reakcije političara na "Daru iz Jasenovca"

Sav bol, patnja i tuga na tom užasnom mestu će nas zauvek opominjati da ne dopustimo nekom sličnom zlu da se ponovo pojavi - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

  • 3
Dara iz Jasenovca, Marko Pipić Foto: Aleksandar Letić

Film "Dara iz Jasenovca", koji je juče premijerno prikazan na Javnom servisu, izazvao je burne reakcije u javnosti, a na potresne scene iz filma koji je snimljen prema svedočenjima preživelih logoraša, nisu ostali nemi ni političari.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rekao je da je sa mukom zadržavao emocije dok je gledao "film o stradanju srpskih, jevrejskih i romskih mučenika, nevinih žena i dečice, u tom paklu na zemlji koji se zvao Jasenovac i Stara Gradiška".

- Nažalost, čekali smo kao narod 70 godina da istina o ovom epskom gubilištu konačno bude na filmskoj traci dostupna svima, ali nikad nije kasno da se setimo patnje naših predaka iz zloglasne NDH i te stradalne istorije koja nije bila tako davno. Uvek moramo naći snagu i hrišćansko milosrđe u sebi da oprostimo, ali sećanje mora da ostane - poručio je on.

Kako kaže, sav bol, patnja i tuga na tom užasnom mestu će nas zauvek opominjati da ne dopustimo nekom sličnom zlu da se ponovo pojavi, a potom je zahvalio svima koji su radili na filmu.

- Pokoj duši onima koji su nestali u vihoru ove strahote, njihove su duše svih ovih godina lutale među nama. Da se nikad ne ponovi i da se nikad ne zaboravi! - poručio je on.

Dodik: Krajnji trenutak za film o stradanju Srba u Jasenovcu, mladi moraju da se edukuju

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je prema Srbima učinjen produženi zločin jer se krio ustaški genocid u Jasenovcu. Te činjenice, rekao je za "Objektiv", ostale su samo interno na ovom prostoru i onima koji su bili upoznati sa tim, a ne širokim narodnim masama.

- Zato su komunisti učinili gotovo identičan zločin kao i ustaše koje su pobile 500.000 Srba u Jasenovcu. Iz tog razloga nije bilo ni moguće, a nije bilo ni društvene atmosfere da se snimi nešto što bi na pravi način predstavilo stradanje Srba u Jasenovcu. I ovaj film “Dara iz Jasenovca” je tek dobar uvod i početak da se Jasenovac razotkrije u smislu činjenica i u smislu širine zločina koji su učinile ustaše i NDH, koja je tada bila priznata od nekih evropskih zemalja. Njihova ideologija je da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu proterati - izjavio je Dodik.

Milorad Dodik Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da to govori o tome da je sve bila zvanična ideologija Hrvatske države i da upravo misli da ovaj film deluje okrepljujuće sa stanovišta prikazane monstruoznosti i dela koja su činili na jedan surov način.

- Veoma je važno za naše ljude da spoznaju tu dimenziju stradanja, a pogotovo za mladu generaciju koja ostaje potpuno neiformisana o tim događajima i jedino filmski medij može na odgovarajući način da prikaže ili učini dostupnim mlađoj generaciji Srba o obimu stradanja u Jasenovcu. Ovaj projekat koji su podržale vlasti Republike Srpske i Srbije, predsednik Vučić je u tome učestvovao veoma značajno dajući podršku, mislim da je bilo važno da se usudimo da to napravimo u ovom vremenu jer je ovo bio krajnji trenutak da se to uradi - rekao je Milorad Dodik.

Vučić: Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac

Predsednik Srbije izjavio je da je bilo vreme da se snimi film o najvećem stradanju srpskog naroda, kao i da je film bio izuzetno težak, ali veoma važan za naš narod.

- Konačno se neko setio da napravi film o mestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac - naglasio je Vučić i dodao da je država pomogla taj film na njegovu inicijativu.

Dr Predrag Kon: Nije mi bilo lako da gledam film

Svoje utiske o filmu "Dara iz Jasenovca", koji je sinoć emitovana na RTS-u, podelio je jutros i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Gostujući na TV Prva, Kon je kazao kako mu nije bilo lako da gleda ovaj film.

- Nije to lako gledati, sama priča je jako teška. Meni je majka bila Srpkinja, a otac Jevrejin. U Jasenovcu sam na spisku žrtava, među imenima ljudi koji su to zaista stradali, našao na potpuno isto ime i prezime kakvo je imao moj otac. On nije bio u Jasenovcu, ali videti to isto ime i prezime među žrtvama mi je svojevremeno dalo taj pečat - kazao je dr Kon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    21. februar 2021 | 16:49

    Znali su to političari i pre filma ali su ipak dozvolili ustašama da naprave oluju.

  • Istina

    22. februar 2021 | 10:55

    Treba napraviti seriju filmova o stradanju srpskog i drugih naroda za vreme NDH na svim prostorima Hrvatske i BiH. Posebno zbog toga što se i sada čuju ustaški pokliči u Hrvatskoj i što oni slave zločine genocida nad Srbima i u II sv. ratu i u ratu 90-ih (akcija Oluja)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA