• 10

U Briselu još usaglašavaju novu metodologiju za Srbiju: Evo na čemu Evropska komisija insistira

Iako je najavljivano da bi način primene nove metodologije na nastavak pristupnog procesa Srbije trebalo da bude poznat do kraja februara, u EK još rade na usaglašavnju detalja sa zemljama članicama

  • 10
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Evropska komsija i dalje radi na usaglašavanju plana primene nove metodologije na pristupni proces Srbije, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Iako je najavljivano da bi način primene nove metodologije na nastavak pristupnog procesa Srbije trebalo da bude poznat do kraja februara, u EK još rade na usaglašavnju detalja sa zemljama članicama.

U briselskim diplomatskim izvorima za Tanjug objašnjavaju da je pre predstavljanja samog plana Savetu EU, neophodno postići izbalansiran dogovor u konsultaciji sa zemljam članicama, kako bi se izbeglo da plan bude blokiran u daljem procesu.

Kada je Srbija u pitanju, specifično je to što se nova metodologija mora uskladiti sa već postojećim pregovaračkim okvirom, na čijim osnovama Srbija otvara poglavlja i pregovara o članstvu u EU od 2014. godine.

U Evropskoj komisiji navode da nova metodologija treba da unese novi dinamizam, veću efikasnost i ubrzanje procesa pristupnja Srbije EU.

Najviši zvaničnici Srbije, nakon konsulatcija sa predstavnicma EU, naveli su da u 2021. godini očekuju "velike izmene" i otvaranje "više poglavlja nego u prethodnih par godina zajedno".

Nova metodlogija, usvojena početkom 2020. godine, predviđa tematsku podelu dosadašnjih više od 30 poglavlja na šest klastera koji objedinjuju teme - vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Srbija, koja je do sada otvorila 18 od 35 pregovarčkih poglavlja, ispunila je uslove za otvaranje prvog klastera, a otvaranje novih klastera najavljeno je za jun i decembar.

Prema informacijama Tanjuga, u Evropskoj komisiji insistriraju na otvranju trećeg i četvrtog klastera koji se odnosi na ekonomske reforme odnosno energetiku, očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sa njima samo

    Kao Englezi..i ništa više..

  • Kkk

    AKO JE PRIZNANJE KIM USLOV , NAMA TAKVA EU NE TREBA !

  • nikolas

    SRBIJA JE SVE BLIZA PROPASTI -ARMAGEDON !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima