• 2

Selaković: Zaštita ljudskih prava jedna od najvažnijih obaveza međunarodne zajednice

Šef srpske diplomatije istakao je da je saradnja država, civilnog društva i međunarodnih organizacija na tom polju od prioritetne važnosti za očuvanje mira i stabilnosti u svetu

  • 2
Nikola Selakovic

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Zaštita i promocija ljudskih prava predstavlja jednu od najvažnijih obaveza država i cele međunarodne zajednice, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji se putem video veze obratio na 46. redovnom zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Šef srpske diplomatije istakao je da je saradnja država, civilnog društva i međunarodnih organizacija na tom polju od prioritetne važnosti za očuvanje mira i stabilnosti u svetu.

Selaković je ukazao da na nacionalnom planu Srbija posvećuje veliku pažnju pitanjima socijalnih, ekonomskih, građanskih i političkih prava, vodeći računa o kulturnom i verskom diverzitetu svog stanovništva, štiteći uživanje u kulturnom nasleđu i verskom pluralizmu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

- Zaštita prava manjina u Srbiji je na najvišem nivou i u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS. U tom smislu očekujemo, a zarad obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti, posebno u našem okruženju, da i druge države posvete dužnu pažnju zaštiti i unapređenju prava i sloboda pripadnika srpske manjine kao i etničke zajednice - naglasio je Selaković.

Naveo je da je, usled pandemije korona virusa, veoma važno pojačati napore da se zaštite ljudska prava svakog pojedinca i da se osigura da niko ne bude ostavljen po strani.

Nikola Selakovic

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

- Srbija je od početka krize preduzimala sve neophodne mere za suzbijanje pandemije u najboljem interesu svih građana, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Ozbiljno smo pristupili vakcinaciji stanovništva, polazeći od premise da je vakcinacija danas najvažnije pitanje od javnog interesa - istakao je Selaković.

Naglasio je da je u ovom momentu zdravlje građana najveći interes, a pravo na zdravstvenu brigu najvažnije ljudsko pravo i pozvao da se države ujedine u naporima da se omogući ravnomerna distribucija vakcina, kako bi se svima pružila mogućnost da steknu imunitet.

- I u ovim okolnostima, želim da poručim da Srbija nastavlja da pridaje značaj radu i ulozi Saveta kao najvažnijem međunarodnom telu koje ima kapacitet da koriguje, unapredi i zaštiti položaj pojedinaca i nacija u svetu u pogledu ljudskih prava - rekao je Selaković.

S tim u vezi, istakao je da Srbija primenjuje mehanizme koji se u punoj meri zasnivaju na dijalogu, saradnji, praćenju i održavanju komunikacije sa zemljama članicama UN, ali i sa različitim međunarodnim organizacijama.

Selaković je istakao da Srbija veoma ceni i podržava nezavisnost i nepristrastan rad Visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašle i da će nastaviti da pruža podršku njenom mandatu i u narednom periodu.

Nikola Selakovic

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Podsetio je da je Srbija ratifikovala osam međunarodnih ugovora o ljudskim pravima i da redovno priprema i podnosi periodične izveštaje ugovornim telima.

Na međunarodnom planu, naveo je ministar, Srbija će nastaviti da se zalaže za doslednu primenu međunarodnih normi o građanskim i političkim pravima, ekonomsko-socijalnim i kulturnim pravima i unapređenju prava žena i prava deteta.

- Nastavićemo sveukupne napore u borbi protiv diskriminacije, torture, za zaštitu prava manjina i očuvanje kulturnih identiteta, zaštitu prava osoba sa invaliditetom, borbu protiv siromaštva i društvene segregacije - naglasio je Selaković.

Naveo je da Srbija pridaje poseban značaj održivom rešavanju pitanja dugotrajnog raseljenja u Srbiji - kako izbeglica iz BiH i Hrvatske, tako i interno raseljenih lica sa KiM.

Dodao je da stabilizacija prilika u regionu umnogome zavisi od rešavanja tih pitanja i da se u našoj zemlji očekuje da međunarodna zajednica nastavi napore za iznalaženje trajnih rešenja, uključujući i obezbeđivanje uslova za održivi povratak interno raseljenih lica.

Govoreći o stanju ljudskih prava u južnoj srpskoj pokrajini, nakon više od dvadeset godina od usvajanja rezolucije SB UN 1244, Selaković je naglasio da su osnovna ljudska prava, garantovana međunarodnim konvencijama, uključujući pravo na život, integritet i dostojanstvo, na KiM i dalje ugrožena.

- Smatramo neophodnim nastavak delovanja UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, uz poziv da UNMIK mora ostati angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, što je u slučaju srpskog stanovništva na KiM pitanje opstanka na toj teritoriji - istakao je šef srpske diplomatije, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    Štavse onda ovo dešava kod nas, ovde se više brine o kučićima i mačićima?

  • Stojko

    nekako imam utisak da smo u ovoj vladi apsolutno omasili sve ministre i ministarke. tako je valjd akad se trazi pozicija za coveka, a ne covek za poziciju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima