≫ 

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio izveštaj o Srbiji

Za izveštaj, dopunjen juče usvojenim amandmanima, glaslo je 57 poslanika, 4 je bilo protiv, a 9 poslanika je ostalo uzdržano

  • 1
European Parliament, Evropski parlament, EU, brisel, zasedanje Foto: Tanjug/AP

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji.

Za izveštaj, dopunjen juče usvojenim amandmanima, glaslo je 57 poslanika, 4 je bilo protiv, a 9 poslanika je ostalo uzdržano.

- Usvojeni izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu - izjavio je izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik.

Bilčik je nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru u izjavi za Tanjug ocenio da ovaj izvešatj dolazi u tekško vreme kada Srbija vodi bitku sa pandemijom.

- Većina poslanika je podržala realističan izveštaj koji naglašava glavna dostignuća Srbije i zadatke u okviru reformskog procesa u zemlji - ocenio je Bilčik.

Oliver Varhelji Vladimir Bilčik - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izveštaj za 2019 -2020 godinu naglašava dobre ekonomske pokazateljie u Srbiji, pohvaljen je angažaman Beograda na regionalnoj saradanji kao i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom.

Istovremeno, od Srbije se traže rezulatati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na prevosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

Srbija je ponovo pozvana da poboljša proces usklađivanja svoje spoljne politike sa politikom EU.

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međunapartijskog dijaloga , jačanje uloge civilnog društva, a poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

Poslanici AFETA su zatražili od EU da unese "više dinamike" u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi ”opipljive podsticaje od direktnog interesa” građanima Srbije.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, godišnji izveštaj o Srbiji biće ponovno stavljen na glasanje, ovoga puta na plenarnom zasednju Evropskog parlamenta, koje će se održati 24 i 25. marta u Briselu.

Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući i predstavljaju redovne godišnje smernice i političke preporuke EP za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Možar Damir

    28. februar 2021 | 10:35

    Kako lepo ste izvestaj uvlili u oblandu. Nigde ni pomena o jovanjici, savamali, telekomu, korupciji... koja je navedena u izvestaju. I jos dodajete, kako nije pravno obavezujuci? Obavezujuci je ako zelimo da pristupimo EU.. ili smo odustali od toga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA