Grubješić o izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji: Izbalansirano, dve poruke su ključne

- Te dve ključne poruke ponavljaju se iz godine u godinu - ocenjuje Grubješićeva

  • 2
BRISEL DIJALOG GRUBJESIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je izveštaj koji je podneo izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, usvojen na Odboru za spoljne poslove EP, izbalansiran, kao i, kako navodi, svi dosadašnji izveštaji, a u njemu vidi dve ključne poruke - vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, kao dva osnovna uslova za brži napredak Srbije ka Evropskoj uniji.

- Te dve ključne poruke ponavljaju se iz godine u godinu - ocenjuje Grubješićeva u razgovoru za Tanjug.

Ona objašnjava da izveštaj pokriva period 2019-2020. godine i da se u velikoj meri oslanja na izveštaj Evropske komisije o napretku koji je stigao u oktobru prethodne godine.

- Da bi se na pravi način razumeo treba ga pročitati u celini. Čitajući ga u celini, izveštaji su uvek izbalansirani i registruju sve ono dobro što je urađeno u posmatranom periodu, ali i ukazuju i opominju na zadatke koje treba ispuniti u procesu evropskih integracija. Sam izvestilac Vladimir Bilčik je rekao da je izveštaj realističan - kaže.

Dalja procedura predviđa da kada ga usvoji Evropski parlament na plenarnom zasedanju koje se očekuje krajem marta bude pretvoren u rezoluciju, pojašnjava Grubješić i dodaje da te rezolucije nisu obavezujuće.

BRISEL DIJALOG GRUBJESIC Suzana Grubješić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U pitanju su preporuke, pre svega, političke prirode, usmerene na to šta bi zemlja kandidat trebalo da uradi i na šta da obrati pažnju u procesu pridruživanja - ističe ona.

Upitana vidi li neke novine u odnosu na prethodne izveštaje, Grubješićeva navodi kako će sad svi meriti da li je izveštaj oštriji u odnosu na neke prethodne, a tako se, kako kaže, samo gubi vreme.

- Treba gledati ključne poruke. Srbija u EP ima nekog ko podržava njen evropski put ali je i istovremeno kritičan prema njoj. U Parlamentu sede poslanici i imaju kao političari pravo na svoje mišljenje i stav - kazala je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Prema njenim rečima, sa svim poslaničkim grupama u EP, kojih je sedam, treba raditi mnogo više nego što je rađeno do sada te je, dodaje, to jedan od zadataka i Narodne skupštine i skupštinskog Odbora za evropske integracije.

- Dobra i kvalitetna saradnja otklanja i neke ''šumove na vezama'' i u odnosima dvaju parlamenata, a i mnogo manje pažnje i negativnih tonova bi se posvećivalo Srbiji bilo u EP bilo u samom izveštaju - napominje Grubješićeva.

Na pitanje kada očekuje usaglašavanje plana za primenu nove metodologije pristupanja Srbije Evropskoj uniji te da li smatra da po tom pitanju ima nekih "kočnica", odgovara da je, nažalost, prošlo već skoro godinu dana otkako je usvojena nova metodologija i da je već trebalo da imamo plan primene.

- Rokovi se stalno pomeraju ali očekujem da se to desi u martu. U svakom slučaju, plan primene je potreban što pre jer se tako mobiliše čitava administracija koja je u to uključena, a i pregovaračke platforme treba da se izrade na drugačiji način. Nova metodologija, uostalom, i jeste smišljena sa idejom da proces pridruživanja i pristupanja EU učini i bržim i kredibilnijim i dinamičnijim, odnosno sve ono što do sada nije bio slučaj - zaključuje Grubješić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    24. februar 2021 | 18:15

    Realno, oni nas jednostavno ucenjuju. Odreknite se dela teritorije i možda ćemo vas nekada primiti u EU.

  • ANTE BAN

    24. februar 2021 | 20:03

    Sada će Srbija, nakon savjeta g-dje Grubješić,- džinovskim koracima napredovati ka E-uniji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA