U Lajčakovom kabinetu mapa Srbije sa KiM bez administrativne linije: Burne reakcije, oglasila se EU

Portparol EU Peter Stano je poručio da je mapa potpuno na liniji sa pozicijom - statusno neutralnom

  • 4
Miroslav Lajčak Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Specijalni izaslanik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dao je nedavno intervju za jedan portal, ali buru u javnosti izazvao je prizor iza njegovih leža - mapa Srbije na kojoj je prikazano Kosovo, bez administrativne linije između.

To je izazvalo negodovanje medija na KiM ali i nekih stranih stručnjaka, a ma kraju je bio prinuđen da reaguje i portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

Tako je portal "Ekonomija online" preneo da se ne zna da li je on intervju dao u svom kabinetu, ali da se na mapi ne vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova, predviđena rezolucijom 1244.

Mapu je kritikovao i profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Forijan Bibier.

- Da, imati takvu mapu u kancelariji sa takvim opisom posla je veliki gaf - ocenio je on na Tviteru.

Peter Stano Vatru je pokušao da ugasi portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, koji se uključio u diskusiju na Tviteru, što inače veoma retko radi-Printskrin: Youtube/EU Debates

Vatru je pokušao da ugasi portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, koji se uključio u diskusiju na Tviteru, što inače veoma retko radi.

- Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična EU mapa je potpuno na liniji sa pozicijom - statusno neutralnom. Preporučio bih svakome da se fokusiraju na stvarna pitanja koja će pomoći unapređenju dijaloga o normalizaciji, umesto što pokušavaju da prave lažne priče - napisao je Stano na tviteru.

Lajčak bi, inače, naredne nedelje trebalo da poseti Beograd i Prištinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    25. februar 2021 | 12:54

    По постојећим званичним документима Косово и Метохија су суверен део Републике Србије .

  • Toma

    25. februar 2021 | 12:17

    Ozbiljni politicari a ponasaju se kao deca. Zar je to bitno da li je Kosovo oznaceno sa ili bez administrativnom linijom. Bitan je stav Evropske unije i svetskih sila a on je do sada nazalost nepromenjen.

  • Nes

    25. februar 2021 | 23:28

    Ako oni koji priznaju Prištinu, šta imaju isti da traže od Srbije da prizna šiptare.Oni su priznali šta će im naše priznanje. Mi se ne slažemo i ne želimo da im damo našu teritoriju, kao i većina svetskih zemalja ih ne priznaje kao dve svetske sile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA