CAREVIĆ: Bio sam obaveštajac, nisam ubijao!

Šef kabineta ministra pravde Dejan Carević tvrdi da nema nikakve veze s pokušajima ubistva Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali

  • 2

Povodom imenovanja Dejana Carevića na mesto šefa kabineta ministra pravde Nikole Selakovića, Srpski pokret obnove objavio je da je reč o bivšem pripadniku Šestog odeljenja Resora državne bezbednosti, navodeći da je u "vreme ubistava i državnog terora" to odeljenje bilo "eskadron smrti".

Carević ne spori da je tokom devedesetih bio zaposlen u Službi državne bezbednosti, ali ne vidi razlog zašto bi se rad u državnoj službi kvalifikovao kao krivično delo.

- Ako postoje indicije da je bilo ko počinio neko krivično delo, takve tvrdnje potrebno je ispitati, dokazati i procesuirati - smatra on.

Povodom tvrdnji SPO da je bio u Šestom odeljenju DB u vreme kada su se dešavala politička ubistva u Srbiji, Carević tvrdi da je u to vreme bio u Vladi Srbije i obavljao odgovorne dužnosti u Upravi carina.

- Ne razumem kako im tada, kada su bili vlast, nisam smetao, a sada, kada su opozicija, predstavljam problem za njih. Nisam bio radnik 'tog' Šestog odeljenja koje SPO pominje. 'Takvo' Šesto odeljenje nije postojalo. Nije tačna informacija plasirana u medijima da je u tadašnjoj Službi državne bezbednosti formirano odeljenje čiji su se pripadnici bavili likvidacijom političkih protivnika - rekao je Carević.

On nije mogao da govori o konkretnim zaduženjima, ali je rekao da se bavio obaveštajnim radom pre prelaska u Šesto odeljenje, operativnim poslovima vezanim za inostranstvo, a istom problematikom trebalo je da se bavi i u tom novom odeljenju. Carević je naveo da su njegovi odnosi s načelnikom Šestog odeljenja Ratkom Romićem bili strogo profesionalni i da nikada od njega nije dobio protivzakonit nalog.

On je ispričao da su posle oktobra 2000. godine obavljane razne provere.

- Bile su specifične s obzirom na to da se nije menjalo samo rukovodstvo službe, nego ceo politički sistem iza koga su ostali teški slučajevi ubistva. Naravno da je i rad tog Šestog odeljenja detaljno sagledavan i proveravan. Davao sam, kao i većina zaposlenih u službi, izjave i Zoranu Mijatoviću i Goranu Petroviću, koji su tada rukovodili Službom. Osim toga, u jednom predmetu sam saslušan kao svedok od istražnog sudije, i to u vezi sa slučajem na kojem sam radio. Taj slučaj, međutim, nema nikakve veze s pokušajima ubistva u Budvi i na Ibarskoj magistrali - ponavlja Carević.

On je demantovao navode SPO da je na mesto šefa kabineta ministra pravde postavljen kako bi uticao na ishod drugostepenog postupka koji se vodio protiv Ratka Romića i drugih radnika službe koji su osuđeni na ukupno 22 godine zatvora zbog učešća u pokušaju atentata na Vuka Draškovića u Budvi.

- Kako bih mogao da utičem? Svako ko je kriv za zločine koji mu se pripisuju treba i da odgovara za njih. Ukoliko je sud doneo odluku o njihovoj krivici, onda treba shodno zakonu i da snose posledice - zaključuje Carević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa lika

    8. septembar 2012 | 17:24

    DOSTA vise selektivnog pamcenja. KO je trazio krv na ulicama '91, KO je izvizdao Svetog Patrijarha Pavla tada '91, zato sto je podsticao mir a ne bratsko krvoprolice, KO je prvo bio VELIKOSRBSKI PATRIOTA (kroz dela NOZ,MOLITVA,RUSKI KONZUL i reci), A posle VELIKOGLOBALISTICKI KONFORMISTA, KO je imao uticaj i jurisdikciju u vladi da sve oko njegove nazovi likvidacije bude isterano na cistac,ali nije. NIJE jer bi i dosije koji je trazio da se otvori, ALI NIJE INSISTIRAO, otkrio mnogo truleznih stvari istog nazovi SAMOVIKTIMIZIRAJUCEG ODLJUDA. DEJAN CAREVIC je pre svega karakter i AVANGARDA MORALNIH NACELA za istog tog vuka. NIJE ON VUK, NEGO SMO MI OVCE.

  • A.G.

    9. septembar 2012 | 07:23

    Sad tek vidim kakvi su novinari i da je nezavisno novinarstvo misaona imenica. Taj covek je bio na tom istom mestu poslednjih 8 godina, pa su ga naprednjaci zadrzali zato sto je strucan i zato sto je jedan od retkih koji je radio svoj posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA