≫ 

Petković: Isplata pomoći Srbima na KiM verovatno u maju

Pored toga, dogovorena je i izgradnja novih vrtića, centra Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici od sedam miliona evra, kao i mnogo drugih projekata - rekao je direktork Kancelarije za KiM

  • 0
Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković da će novčana pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji najverovatnije biti isplaćena u maju.

Petković je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, naveo da je juče održan odličan sastanak predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Razgovarali smo o konkretnim planovima, programima, projektima. Sa jedne strane, razgovarali smo i o političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije. Još jednom je naglašen značaj ubedljive pobede Srpske liste na izborima - rekao je Petković.

Predsednik je nakon sastanka najavio da će Beograd finansijski pomoći svim Srbima koji žive na KiM, a Petković kaže da je to veoma važno, jer "kada se borite za Kosovo i Metohiju, borite se konkretnim programima i za konkretne ljude koji žive na KiM".

- Ovo je konkretna borba za vitalne srpske interese. Sa predsednikom Vučićem je dogovorena potpuna rekonstrukcija Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja nove zgrade bolnice u Gračanici, u potpunosti će se napraviti novi regionalni put Jarinje–Kosovska Mitrovica u dužini od 54 kilometra sa svom putnom opremom - naveo je Petković.

Pored toga, kako kaže, dogovorena je i izgradnja novih vrtića, centra Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici od sedam miliona evra, kao i mnogo drugih projekata.

Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Dodatno novca ćemo uložiti u stvaranje malih i srednjih preduzeća. Sa Ministarstvom poljoprivrede dogovorili smo dodatna sredstva za subvencionisanje traktora i svega onoga što je neophodno, jer 80 odsto našeg stanovništva na KiM živi u selima - nagalasio je Petković.

"Petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra"

Istakao je da je najveća pomoć u delu koji se odnosi na pomoć građanima.

- Dogovorili smo da svaki nezaposlen Srbin na KiM dobije 200 evra pomoći, dok će svako dete i svaki drugi naš čovek na prostoru Kosova i Metohije dobiti 100 evra. To znači da jedna, na primer, petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra u zavisnosti da li neko u porodici radi ili ne radi - rekao je Petković.

Na pitanje kada će ta pomoć biti isplaćena, Petković kaže verovatno u maju.

Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Još ćemo videti, moramo da napravimo sada tačno planove i da odredimo. Procenjuje se da ima negde oko 13.000 nezaposlenih. Postoje ljude koji su nezaposleni, a nisu se prijavili na birou. Predstoji taj deo koji se odnosi na pripremu svega onoga da bi došlo do isplate - dodao je on.

Naglasio je da je ta pomoć Srbima na KiM dodatak svemu onome što su kroz pakete pomoći dobili građani i privreda Srbije u vreme korone.

"Da neko ucenjuje Beograd, ta vremena su prošla"

Strpljivost i trpeljivost, kako je navedeno, to će biti strategija Beograda u pregovorima. Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak sledeće nedelje dolazi i u Beograd i u Prištinu. Petković ističe da je naše da se borimo za vitalne srpske interese.

- Mi podržavamo gospodina Lajčaka, podržavamo dijalog. Više puta smo rekli i to ponavljamo – dijalog je nešto što je važno za opstanak Srba na KiM. Samo putem dijaloga i dogovora sa Beogradom može da dođe do kompromisnog rešenja - poručuje Petković.

- Svi oni koji pokušavaju da mimo Beograda reše pitanje Kosova i Metohije se varaju, samo sa Beogradom do rešenja može da se dođe, da razgovaramo i da vidimo šta je to kompromisno rešenje. A to da neko ucenjuje Beograd i ide sa nekim jednostranim potezima, ta vremena su prošla - zaključuje direktor Kancelarije za KiM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA