• 13

Palmer: Cilj svih administracija SAD je okončanje dijaloga Beograda i Prištine uzajamnim priznanjem

Prema njegovim rečima, u ovom procesu veoma je važna transparentnost i do sada je postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu

  • 13
Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

Palmer je, u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

Kako je kazao, cilj je potpuna normalizacija odnosa, a za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, što bi bilo, rekao je, najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu.

- Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno, kako bi pronašli put napred koji nas vodi tamo gde mislim da svi se slažu gde je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova - rekao je Palmer, prenosi "Kosovo online".

Prema njegovim rečima, u ovom procesu veoma je važna transparentnost i do sada je postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu.

On dodaje da je važno da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak.

- Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i sprovedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora izmedju političkih stranaka i što je najvažnije sa kosovskom javnošću - smatra Palmer.

Ističe da za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa, što je reč koja izaziva strah u javnosti jer se često pogrešno razume.

- Kompromis kao i uvek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razume potrebe druge strane i saradjuje u pronalaženju rešenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, podjednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu - rekao je Palmer.

Video: Palmer kritikovao EU, pohvalio mali Šengen

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo bgd

    Metju PALAMAR

  • SRBIJA

    Proglasiti okupaciju Kosova i prekinuti sve pregovore

  • Mihailović

    I malo inteligencije govori da od toga nema ništa, misli da oni sve mogu silom i dolarima kupiti... Naoružavali ste teroriste i previše im obećavali i poklanjali tuđe, pošto od toga nema ništa poklonite im deo Kalifornije i imaće dobro tržište za svoj biznis,a i bliža im Kolumbija za uvoz robe...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima