"Izbrojani su vam dani na slobodi": Vučić uputio poruku kriminalnim grupama, Vulin najavio hapšenja

Država Srbija neće trpeti ubice i narkodilere i to ne samo na ovom centralnom nivou, već od Vranja do Subotice, od Valjeva do Niša. Biće hapšenja koliko hoćete - poručeno je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednostjavnost je izvestio o temama i detaljima razgovora sa članovima Vlade, načelnikom Generalštaba, čelnicima BIA i MUP Srbije.

- Imali smo dugu sednicu, jer smo razmatrali sve goruće probleme sa kojima se Srbija suočava. U okviru prve tačke dnevnog reda govorili smo o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, u okviru druge raspravljalo se o korona virusu. Treća tačka dnevnog reda se odnosila na organizovani kriminal i to je ono što, čini mi se, javnost najviše interesuje. Četvrta tačka dnevnog reda bila je nabavka nove opreme, tehničkih sredstava za obaveštajne agencije i opremanje i jačanje borbene gotovosti naše Vojske - rekao je predsednik na početku obraćanja.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali, ministar inostranih poslova Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalšataba Vojske Srbije Milan Mojsilović, državni tužilac Zagorka Dolovac i direktor policije Vladimir Rebić.

"Svoje zločine su snimali i hvalili se drugim kriminalnim grupama"

Kada je reč o zločinima kriminalnih grupa za koje postoje dokazi, predsednik je rekao da postoje jezivi snimci koje su počinioci pravili i na taj način se hvalili suprotnim taborima.

- Važno je da vide da država neće da se igra sa ovakvim stvarima- rekao je Vučić.

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost

Kada je reč o zločinima kriminalnih grupa za koje postoje dokazi, predsednik je rekao da postoje jezivi snimci koje su počinioci pravili i na taj način se hvalili suprotnim taborima-Foto: Nikola Tomić

Dodao je i da je u rejonu između Šapca i Loznice zaplenjen do sada najveći arsenal ilegalnog naoružanja, da je zaplenjena 21 cev, među kojima najveći deo dugih cevi.

- To su cevi skupe izrade, a ima i snajperskih pušaka i veoma kvalitetnih optičkih nišana - rekao je on.

Kazao je da BIA radi na rasvetljavanju s kojom kriminalnom grupom je to povezano.

- To je najveći arsenal koji je do sada pronađen. Šabačka policija radi na tome, a sada će centralne vlasti da preuzmu, da se vidi za koje je namere bilo pripremano oružje i ko je sve bio povezan sa njim - poručio je Vučić.

Iako je bilo reči o tome da će se u javnosti pojaviti snimci najmonstruoznijih zločina, Vučić je rekao da se to ipak neće desiti.

- Da smo hteli da objavimo snimke, objavili bismo ih večeras. Nećemo ih objavljivati - kazao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će snimci biti naknadno objavljeni.

Vučić pokazao 3 knjige: Dokazi o ubistvu Olivera Ivanovića dokumentovani 

Istakao je da su već prikupljene tri knjige sa dokazima i informacijama o slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

- Ovo su tri knjige o ubistvu Olivera Ivanovića. To je dokumentacija koju je naša radna grupa napravila. Ministarstvo unutrašnjih poslova, BIA, i Specijalno tužilaštvo i Vojno bezbedonosna agencija - rekao je on.

Kazao je i da je na sednici posebna tačka bilo ubistvo Olivera Ivanovića i podsetio da su se dugo slušale najgore laži i besmislice, da je država defakto direktno i prikriveno optuživana za njegovo ubistvo.

- I ja lično i njegova udovica i njegova sekretarica i dalje i Milan Radojčić i mnogi drugi, iako smo utvrdili i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i kroz poligrafsko ispitivanje i kroz sve druge načine da Milan Radojčić ni na koji način nije mogao da učestvuje u ubistvu i to je svakome jasno. Ali je kampanja trajala i trajala i trajala. Onda se zaćutalo, čak i kada su Albanci povukli nalog za hapšenje. I više to nikome nije tema. To je bio jedan od načina za rušenje Srbije. To je bio jedan od načina da se laž prikaže kao istina - istakao je predsednik.

Vulin: Zastrašujuće fotografije i dokazi zločina

Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je da je na sastanku bilo reči o kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković i da je ona razbijena, zahvaljujući istrazi i dokazima do kojih su došli. Kaže da su se dugo lomili da li da pokažu neke od dokaza zločina ove grupe.

- Ovo što ćete videti je zastrašujuće, a ipak je samo deo onoga što su radili. Molim vas da u narednoh 30 sekundi, vi koji nas gledate, pomerite makar decu. Ipak, ovo moramo da pokažemo zbog onih koji su već počeli da mašu bakljama i govore da je sve laž - dodao je.

On je rekao da se istragom došlo i do saznanja o prisluškivanju predsednika Srbije i njegove porodice i to čak 1.572 puta, ilegalno i bez pravnog osnova.

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost

Aleksandar Vulin je rekao da su neke od fotografija morali da pokažu javnosti, zbog onih koji su već počeli da mašu bakljama i govore da je sve laž-Foto: Nikola Tomić

Rekao je da je to utvrđeno u končanoj istrazi, koja pokazala da je ovo krivično delo potpuno nesporno i sve u vezi s tim je predato Tužilaštvu.

- Svi kontakti su beleženi kao ilegalni i kao takvi bili evidentirani bez pravnog osnova, policijskog rezona, transkript razgovora bio je skidan ''na belo'' i nošeni pojednim visokim funkcionerima u MUP-u - rekao je Vulin.

O borbi protiv organizovanog kriminala

- Srbija je uspela da se izbori sa najmanje dve kriminalne grupe, postoje još neke mlađe koje misle da će nastaviti slavna dela svojih prethodnika. Želim da im poručim da će uskoro biti pobeđeni i da su im dani na slobodi odbrojani. Država Srbija neće trpeti ubice i narkodilere i to ne samo na ovom centralnom nivou, već od Vranja do Subotice, od Valjeva do Niša. Biće hapšenja koliko hoćete. Oni koji misle da ubijanjem i prodajom droge mogu da zauzmu neko visoko mesto u društvu, varaju se - rekao je predsednik Srbije.

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost

Kriminalnim grupama želim da poručim da će uskoro biti pobeđeni i da su im dani na slobodi odbrojani, rekao je predsednik Srbije-Foto: Nikola Tomić

Rekao je da ih je posebno zaprepastilo što su pripadnici kriminalnih grupa imali fotografije sa obeleženim licima pripadnika BIA i MUP Srbije, operativaca koji su se direktno borili protiv njih i da je sada jasno koliko su im životi bili ugroženi.

- Vodila se istraga za tri ubistva, sada se vodi i za četvrto za koje smo dobili nova saznanja, a imaćemo ih još u naredna 72 sata - dodao je.

Jačanje odbrambene i bezbednosne strukture

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razgovaralo se i o jačanju odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta Srbije u cilju još jače borbe sa kriminalom, ali i odvraćanja svakog potencijalnog agresora.

Biće pojačana forenzika i kapaciteti oko DNK analize, zatim oprema za BIA i MUP, kako bi se sa lakoćom otvarali telefoni koji se pronalaze kod kriminalaca, da može da se prepozna i o kojem oružju se radi, kao i lica koja dobijaju lažni identitet u drugim državama.

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razgovaralo se i o jačanju odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta Srbije u cilju još jače borbe sa kriminalom, ali i odvraćanjna svakog potencijalno agresora-Foto: Nikola Tomić

Predsednik je rekao da će posebna pažnja biti posvećena daljem naoružavanju vojske i policije, kao i nabavci helikoptera i da će se o tome dalje razgovarati i sa francuskim i ruskim prijateljima.

- Drastično ćemo povećati nabavke za našu vojsku tokom ove i sledeće godine upravo sa ciljem odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju - naveo je predsednik i dodao da je na sednici razgovarano i o situaciji u regionu, ali nije hteo da iznosi detalje jer je to, kako je rekao, šira politička tema.

O vakcinama i borbi protiv korona virusa

Kada je reč o borbi države protiv korona virusa, predsednik je zamolio još jednom građane da se prijavljuju za vakcinaciju, jer je to jedini način da se sačuvamo i podsetio da i dalje imamo veliki broj građana starijih od 65 godina koji to nisu učinili.

- Mislim da smo blizu da zaravnimo krivu, koja je išla na gore, u narednih nekoliko dana. Strahovito je važno kako bismo sačuvali živote naših ljudi, a vakcinacija nam omogućuje da se i ekonomski opredelimo. Najviše umiru stariji i njih moramo da sačuvamo, jer su oni u 95 odsto umrlih od korone, preko 65 godina. U ovom trenutku smo nabavili 2 630 000 vakcina. Interesantni su podaci, za neke dobri a za neke zabrinjavajući, za lica od 75 i više godina u opštini Stari grad više od 70 odsto je vakcinisano - rekao je i dodao da u Srbiju u aprilu stiže najmanje još 1.500.000 Moderne vakcine.

O Kosovu i Metohiji

Rekao je da se Srbija nalazi u veoma teškoj poziciji, kada se radi o Kosovu i Metohiji i da se od Srbije očekuje da bude ta koja će da prihvati nezavisnost Kosova.

- Sve što žele od nas staje u tu jednu rečenicu, od nas će tražiti da priznamo nezavisnost Kosova. Ne želim da pričam o prošlim vremenima kada su neki drugi pristajali na sve i čekali da im se završi mandat. Mi ćemo čuvati naše nacionalne interese i ono što nismo uspeli u prethodnom vremenu da izgubimo - dodao je.

On je podsetio da albanski političari insistiraju na tome, ali da će Beograd insistirati potpuno ispunjavanje Briselskog sporazuma, onako kako je potpisano i dogovoreno.

- Na severu Kosova je situacija mnogo drugačija. Prisustvo albanskih predstavnika, koji bi da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost, a da sve drugo može da se priča. Ono na čemu ćemo insistirati biće sporvođenje Briselskog sporazuma, odnosno stvaranje ZSO onako kako je predviđeno implementacionim sporazumom 2015. godine - rekao je predsednik i pomenuo da sve što je dogovoreno mora biti ispunjeno.

Kazao je da je za Srbiju najvažnije da Srbi na Kosovu i Metohiji budu bezbedni i da imaju bolji život. Odgovarajući na pitanje šta bi bilo sa Srbima na KiM u tzv. nezavisnom Kosovu, Vučić je rekao da to nije pitanje, već je pitanje šta bi bilo sa Srbijom.

- Kada Aljbin Kurti misli na razgovor sa Srbima, on misli na one poslušne, a ne bi da razgovara sa onima koji poštuju Srbiju. Za nas je važna bezbednost i bolji život Srba na Kosovu i Metohiji i zato izdvajamo 600 miliona evra - rekao je.

"Ceo svet će biti šokiran detaljima istrage"

On je ranije najavio da će građani Srbije, Evropa i ceo svet biti šokirani kada budu čuli detalje istrage protiv organizovane kriminalne grupe.

Viši sud u Beogradu produžio je za 30 dana pritvor Veljku Belivuku i ostalim osumnjičenima. U saopštenju navodi da je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da će uništiti, sakriti, izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela, da će u kratkom roku ponoviti krivično delo.

Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su 4. februara pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 22 osobe. Svi se terete za zločinačko udruživanje, proizvodnju i trgovinu narkoticima, a nekoliko uhapšenih i za teška ubistva.

Video: Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle sastanka obraćanje predsednika Vučića

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realan

    Hitno ali pod Hitno!!! Najuriti Milorada Vucelica iz Partizana, kao nije znao ma ajte molim vas

  • MILE

    Do skora su me nervirale ovakve prdstave, a sada... u jedno udje iz drugog ... ako uopste gledam, a i to zena zapne ko mutava, oce da cuje

  • Ja

    U BUVARU

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima