• 1

Stranke oko Nove i SDS predale Skupštini platformu za međustranački dijalog

Predlog su potpisali Nova stranka, SDS, pokret "1 od 5 miliona", DS S, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i inicijativa "Ne davimo Beograd"

  • 1
IZBORI KOALICIJA NOVA PAVLE GRBOVIĆ, BORIS TADIĆ, ARIS MOVESIJAN

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Desetak stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske stranke (SDS) i Nove stranke predali su Narodnoj skupštini svoju platformu za međustranački dijalog.

Platforma koja je predstavljena polovinom februara podrazumeva slobodno glasanje na izborima, poboljšanje kontrole predizbornog i izbornog procesa, sprečavanje funkcionerske kampanje i osnivanje dva koordinaciona tela, za medijsko praćenje izbora i praćenje izbornog procesa.

Predlog su potpisali Nova stranka, SDS, pokret "1 od 5 miliona", DS S, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i inicijativa "Ne davimo Beograd".

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov rekao je danas novinarima da mu je žao zato što nisu uspeli da dođu do jedinstvene platforme sa ostalim opozicionim strankama.

- Nažalost, blok Dragana Đilasa se nije odazvao našim pozivima na razgovore koje smo započeli još u septembru prošle godine. Oni se čak nisu odazvali ni na naš poziv da razgovaramo o njihovom predlogu platforme. Čekali smo do danas i nismo predavali našu platformu iscrpljujući svaku mogućnost da ipak dođemo do nekakvog dogovora i da sednemo za zajednički sto - rekao je Samofalov ispred Skupštine Srbije.

On je poručio da će taj deo opozicije nastaviti pregovore sa RTS, navodeći da rezultate dosadašnjih dogovora poput emisije Reč na reč obilato koristi i opozicija koja ih je kritikovala zbog razgovora sa rukovodstvom javnog servisa.

Dodao je i da bojkot medija bliskih vlastima nije dao rezultate i poručio da će stranke koje danas predaju paltformu početi da gostuju i u medijima koji im nisu naklonjeni.

- I unutar opozicionih medija takođe postoje oblici diskriminacije unutar same opozicije, tako da moramo da pronađemo načine da dođemo do svakog građanina - rekao je on.

Kaže da oni idu na pregovore sa dobrom voljom, ali da nisu preveliki optimisti.

- Ohrabruje činjenica da će dijalog biti vođen od strane kako aktuelnih evroparlamentaraca tako i onih bivših i nadamo se da ćemo doći do određenih pomaka koji će nas približiti slobodnijim izborima. Ne živimo u iluziji da će izbori biti potpuno slobodni, ali kada smo stranke iz aktuelnog režima pobeđivali 90tih i ti izbori su bili daleko od slobodnih - rekao je Samofalov.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je novinarima da se njihovi predlozi kreću u okviru zakona, jer, kako kaže, smatra da nije problem u zakonima koliko u njihovom sprovođenju.

- Čini mi se da vlast deluje nezaintresovano za ovo što radimo, a nismo sigurni ni da bi Ivica Dačić, a bogami i drugi prošli poligraf da li žele ove pregovore i da li žele da nešto poprave. Mi tražimo samo da se povrati poverenje u birački proces - rekao je Movsesijan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima