≫ 

Premijerka i ministri Vlade odali poštu Đinđiću, venac na mesto ubistva položili i njegovi saradnici

Oni su položili venac na ulazu u zgradu Vlade Srbije, gde je 2003. godine ubijen tadašnji predsednik Vlade, Zoran Đinđić

  • 3

Ministri Vlade Srbije, predvođeni Anom Brnabić, položili su danas venac na mestu ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića i odali mu poštu.

Podsetimo, predsednik Vlade Zoran Đinđić ubijen je pre 18 godina na današnji dan.

Nešto kasnije i članovi njegove Vlade položili su vence na mestu ubistva, a jedan od najbližih Ðinđićevih saradnika koji ga je nasledio na mestu prvog čoveka Vlade Srbije, Zoran Živković, poručio je da je danas najtužniji dan u godini, te da Srbija otkad nema Ðinđića izgleda tužnije.

On je istakao da je bila čast biti saradnik Zorana Ðinđića, te poručio da bi Srbija, da je on danas živ, bila već u Evropskoj uniji, dok bi institucije, kaže, odavno radile svoj posao, a"vlast ne bi nikada, kako kaže, bila povezana sa kriminalom "kao što je danas".

- Mislim da bi danas bio u penziji, negde sa strane i gunđao o aktuelnim političarima, što je potpuno okej. Živeli bismo u jednoj državi koja ima šansu da mladim generacijama obezbedi budućnost, dovoljno dobru da mogu da ostanu ovde - rekao je Živković.

Poručio je i da je obaveza svih koji o njemu danas pričaju dobro, da daju i svoj aktivan doprinos tom osećanju i onome što govore, te da se zajedno bore da se, ono što se može ostvariti bez Ðinđića, ostvari što pre.

BIVSAVLADA VENAC DJINDJIC Vence na spomen-ploču su položili članovi Vlade koju je vodio Zoran Đinđić do atentata-FotoTanjug/RADE PRELIC

- Da njegova žrtva ne bude još jedna od velikih žrtava koje nisu proizvele nikakav efekat za ovu državu, već da njegova žrtva dobije svoju adekvatnu nadoknadu, a to je da Srbija koja je lepa zemlja, postane i Srbija koja je dobra država - poručio je Živković.

Danas su cveće na grob ubijenog premijera položili čanovi i simpatizeri Nove stranke.

U saopštenju ove stranke se navodi dubokim naklonom odali smo počast reformskoj politici, idejama i porukama velikog političara čiji put i danas, kako kažu, slede i istakli ističemo da su Ðinđićeve ideje vodilje i danas žive i Srbiji i novim generacijama potrebnije više nego ikada.

Tog 12. marta 2003. godine, prilikom ulaska u zgradu, Đinđić je pogođen, a jedan od metaka je prošao kroz njegovo srce. Brzo je odveden u bolnicu, ali njegova smrt proglašena je jedan sat kasnije, "u 13:30 na operacionom stolu Urgentnog centra".

U prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, za čije je hapšenje trebalo da budu potpisani nalozi upravo tog dana.

Na čelu "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije", nalazio se nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    12. mart 2021 | 10:14

    E do mojega.zaboravili smo sta je trazio (da nastave bombardovanje)od nasih neprijatelja

  • nikolas

    12. mart 2021 | 18:38

    UBISE GA PEGAVCI ZBOG KOSOVA I METOHIJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA