Đinđićev saradnik: Zoran je 5. oktobra nudio svoj život, Legija rekao da će doći kasnije po njega

Đinđić je navodno tokom susreta upitao Legiju da li može da menja vlastiti život za živote demonstranata, a komandant JSO mu je odgovorio da njegova jedinica neće intervenisati, ali da će po njega "doći kasnije" - rekao je Siniša Nikolić, nekadašnji šef kabineta premijera Đinđića

  • 4
Milorad Ulemek Legija, Zoran Đinđić Foto: Koca Sulejmanovic/AFP Profimedia

Siniša Nikolić, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića, prvi put je danas otkrio šta se dešavalo u zgradi Vlade Srbije nakon što su tačno pre 18 godina odjeknuli smrtonosni hici, a govorio je i o malo poznatim detaljima koji su prethodili 5. oktobru.

- Stajao sam pored njegovog stola i čekao da uđe. Došao sam sa nekog sajma investicija i hteo sam da mu kažem šta sam video. Trebalo je da se vidimo u 12 sati. Ćaskao sam sa sekretaricom Biljanom kad smo začuli pucnje. Tačno smo znali o čemu se radi. Dva teška pucnja velikog kalibra. Zatresla su se okna prozora. Od tada počinje vanredno stanje. Momci iz obezbeđenja su počeli da trče po zgradi i naređuju nam da legnemo na pod. Neke devojke su ležale i plakale. Posle nekoliko trenutaka sam ustao i krenuo ka dvorištu i sa vrha stepenica sam video kako leži dole. I kad su ga odvezli u bolnicu bili smo uvereni da će preživeti jer je imao veliku energiju - rekao je Nikolić gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

Jedan od najbližih saradnika tragično nastradalog premijera Srbije prisetio se i tajnog noćnog susreta Đinđića i Milorada Ulemeka Legije za vreme petooktobarskih demonstracija.

- Nisam bio prisutan prilikom tog susreta, ali mi je Zoran pričao o tome. To je bio preloman trenutak kad je trebalo da se odluči da li će snage koje je predvodio Legija napasti demonstrante. Zoran je trebalo da ga prevede na svoju stranu - rekao je Nikolić.

Đinđić je navodno tokom susreta upitao Legiju da li može da menja vlastiti život za živote demonstranata, a komandant JSO mu je odgovorio da njegova jedinica neće intervenisati, ali da će po njega "doći kasnije".

Siniša Nikolić, Zoran Đinđić Siniša Nikolić, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića-Printscreen/tv Prva

- Dogovor njih dvojice je doveo do toga da tranzicija bude mirna. Taj čovek je nažalost tri godine kasnije došao po Zoranov život - rekao je Nikolić.

Zoran je bio kao naizmenična struja

Nekadašnji šef premijerovog kabineta je rekao da je Đinđić posedovao neverovatnu pokretačku energiju.

- Jako je brzo živeo, bio je prava naizmenična struja kad se uhvatite za njega, nešto date, ali odmah i širite dalje. Bio je generator i oko njega se širila energija na sve strane. Za njega su pričali da je emotivno siromašan i da ne pokazuje emocije prema porodici i saradnicima, ali je bilo upravo suprotno. Jednom ga je na ulici zaustavila neka žena i zamolila da joj pomogne oko nekog problema. Rekao mi je da zapišem i svaki dan me je zvao da pita šta sam uradio sa tom ženom. Pomagao je svuda gde je mogao da pomogne - ispričao je Nikolić.

Nije dozvolio da SPO prvi cirkus od podizanje orla

Đinđić prema Nikolićevim rečima nije dozvolio da SPO politizuje podizanje orla na Stari dvor.

- Podizanje orla je zapravo bila tajna zaverenička akcija. Zoran nije želeo da SPO napravi cirkus od toga i dao nam je zadatak da orla teškog 400 kilograma postavimo preko noći na 30 metara visine, a da niko ne zna, pogotovo ne naš koalicioni partner - rekao je Nikolić.

Koalicioni partneri su blago rečeno bili šokirani tim potezom i to je prema njegovim rečima bio početak razlaza Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

- Predsednik Izvršnog odbora Spasoje Krunić je tražio čašu vode kad je došao na posao i video orla koga je trebalo da podigne njegov stranački lider Drašković - prisetio se Nikolić.

Video: Brnabić položila venac na mestu atentata na Zorana Đinđića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mecka

    12. mart 2021 | 16:46

    Sa djavolima tikve sadite kao i ovi sad pa sta drugo ocekujete

  • Popaj

    12. mart 2021 | 13:59

    Nije, nego ...

  • Драган

    12. mart 2021 | 18:25

    Много се писало о Зорану Ђинђићу и његовим визијама .Ја сам то видео сасвим друкчије .Зашто ???Његово убиство за мене је било стрељање .Довели су га на закључана врата која су под снајперима !Он није имао појма шта се око њега дешава .Како могу веровати у његове визије за државу а не види како њега лично манипулишу ????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA