≫ 

Potpisan Memorandum o političkoj saradnji: Vučić na sastanku sa šeikom Bahreina

Srbija i Bahrein potpisale su danas Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će biti inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju

  • 30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Bahreinu, sastao se danas sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom, na čiji poziv i boravi u toj zalivskoj kraljevini.

Vučića je, najpre, ispred palate "Gvadaibija", uz intoniranje dve himne i postrojenu gardu, dočekao kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i princ prestolonaslednik i premijer Salman bin Hamad al Kalifa.

Posle svečanog dočeka, usledili su sastanci dve delegacije.

Predsednik Srbije na večeri sa šeikom Bahreina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio svom domaćinu šeiku Naseru Bin Hamadu Al Kalifi na gostoprimstvu i predivnoj večeri u bahreinskoj pustinji.

Potpisan Memorandum o političkoj saradnji

Srbija i Bahrein potpisale su danas Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će biti inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.

Potpis na Memorandum stavili su ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

- Ovo je prva poseta predsednika Srbije Bahreinu i prvi sporazum koji su dve zemlje potpisale od uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa. Imali smo danas ozbiljne i sadržajne razgovore, definitivno poljoprivreda i sektor hrane ulaze u fokus - rekao je Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Branislav Nedimović Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

- Gledali su naše brojeve, koliko radimo, da je naš izvoz preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu - rekao je Nedimović.

Zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, prehrambene najpre, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbednost hrane u Srbiji.

Nedimović je podsetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa njom, kao i sa UAE, pogotovo što logistički, saradnja sa njima Srbiji nije problem, jer se brzo stiže.

Istakao je da su veliki zahtevi za voćem i povrćem, a naročito srpsku malinu, jagodu i jabuku, kao i za proizvodima od žitarica.

- Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge robe. Otvaranje prostora UAE i Bahreina, otvaranje je prostora celog Zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30-40 godina, kada je bila Jugoslavija. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cene proizvoda rasti, čim raste i potražnja - rekao je Nedimović.

Sastanak sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina

- Sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Državnog investicionog fonda Kraljevine Bahrein - napisano je na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV" uz fotografiju susreta.

Vučić: Sada je jasno da ćemo u budućnosti imati dobru saradnju

Posle sastanka Vučić je rekao da je bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Kalifa potvrdio uzvratnu posetu Srbiji.

- Kralj je rekao da će njegova prva poseta nakon korona krize biti u Srbiji. Ne mora da bude prva, neka to bude i treća država, a to je vrlo važno za nas - rekao je predsednik Srbije.

Posebno je podvukao da je Bahrein teritorijalno mala zemlja, ali vrlo značajna i uticajna u islamskom svetu sa kojom u nardnom periodu treba da izgradimo razvijene međusobne odnose, uključujući i otvaranje ambasade.

Aleksandra Vučić, Hamad bin Isa al Kalifa Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Polako, oni će podići ambasadu u Beogradu, a mi ćemo najverovatnije podići ambasadu u toj zemlji. To vam govori dovoljno o zbližavanju dve zemlje i zbližavanju dva naroda. Bitno je da će biti posla za jedne i za druge, i to je smisao izgradnje ambasade, da vam ona donese više nego što ulažete - rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o ekonomskoj razmeni sa Bahreinom, koja trenutno iznosi samo 21 milion, Vučić je rekao da je trgovina sa ovom zemljom mala, ali da su oni veoma zainteresovani za naše poljoprivredne proizvode, naročito maline i voće.

- Gledamo gde bi saradnja mogla biti najbolja - rekao je Vučić, dodajući da treba da se izvuče najbolje za obe zemlje, bez da neko nešto izgubi.

Kralj Bahreina: Vaša poseta je istorijski korak

- Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju - istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

Istakao je da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

On je rekao da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva "posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti", objasnio je on.

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

- To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa i jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu - rekao je on.

BAHREIN DOCEK VUCIC ALEKSANDAR VUCIC I HAMAD BIN ISA AL KALIFA Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je zemlja koja je geografski udaljena od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći u januaru što nikada nećemo zaboraviti.

- Moja poseta Bahreinu je pokazatelj, nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein - poručio je on.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju.

- Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo - istakao je on.

Vučić je kazao da će, kada ova teška i sumorna vremena, puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom Kovid19 budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.

Posle svečanog dočeka sledi sastanak delegacija

Nakon obraćanja, srpska delegacija će imati sastanak sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Sastanku sa delegacijom Srbije će prisustvovati i šeik Abdula Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Nasir Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, šeik Kalid Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Kalid Bin Ahmed Al Kalifa, ministar dvora.

Takođe, sastanku će prisustvovati i Abdulatif Bin Rašid Alzijani, ministar spoljnih poslova, šeik Salman Bin Kalifa Bin Salman Al Kalifa, ministar finansija i nacionalne privrede, Esam Abdula Kalaf, ministar gradevinarstva, opštinskih poslova i prostornog planiranja.

Posle podne, predsednik Srbije će se sastati sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Državnim investicionim fondom.

Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

Na aerodromu dočekan je uz počasnu gardu bahreinske vojske, a dobrodošlicu mu je poželeo ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzijani i guverner Salman bin Isa bin Hindi al Manai-Muharak.

Po dolasku u hotel predsedniku je, u ime kralja dobrodošlicu poželeo princ, kao i deca u nošnjama karakterističnim za tu bliskoistočnu državu.

Vučić je istakao da se raduje uspostavljanju bliske saradnje između Srbije i Bahreina i da su mu domaćini priredili veličanstven doček.

- Radujem se susretu sa NJegovim velićanstvom kraljem Hamadom i uspostavljanju bliske saradnje izmedu Srbije i Bahreina - poručio je predsednik na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

On je dodao da je obaveza Srbije da gradi prijateljstva širom sveta i stvara najbolje odnose sa drugim narodima i zemljama i da je to jedina politika u potpunom interesu građana Srbije.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    13. mart 2021 | 10:24

    Bravo predsedniče, naša BUDUĆNOST je na ISTOKU.

  • Roki

    13. mart 2021 | 10:27

    Našeg predsjednika je Bahreinski kralj poselamio što je u Islamu velika počast selam alejkum

  • Partizan pa Bog

    13. mart 2021 | 21:54

    Bravo Predsedniče .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA