≫ 

Fabrika vakcina se gradi u Beogradu, ugovori, nova tržišta: Vučić o dogovorima uoči povratka iz UAE

"Veliki projekti čekaju Srbiju, prvi je gradnja fabrike vakcina", najavio je Vučić uoči povratka u Beograd

  • 31
VUCIC PUSTINJA VECERA Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Sa ove turneje vraćamo se sa nečim što je od izuzetnog značaja za nas. Izgradićemo novu fabriku za vakcine. Ne samo protiv korone, već i drugih bolesti - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je naveo, tokom posete UAE; razgovarano je i o saradnji u oblasti poljoprivrede, tj. o izvozu i preradi naših proizvoda. On je najavio i posete princa i kralja Bahreina Hamada ibn Isa el Kalife Srbiji.

A kada je reč konkretno o vakcinama rekao je da se razmatraju pet lokacija za buduću fabriku u Srbiji. Između ostalih, jedan plac na Pančevačkom putu, drugi na auto-putu prema aerodromu, jedan prema Lazarevcu.

- Pogledaćemo da vidimo logistiku i spremimo se da za manje od mesec dana gradimo fabiku - podvukao je Vučić.

Dodao je da će to biti srpska vakcina, jer će, nakon, najpre pakovanja, biti pravljena i tečnost posle izvesnog vremena.

- Moći ćemo da se pohvalimo da je to srpska vakcina - naglasio je on dodajući da će biti obučavani naši stručnjaci.

Precizirao je da će u ponedeljak biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike za vakcine. 

"Vojska i ekonomija mogu da budu još snažnije"

Kako je naveo, Srbija u zdravstvu može da prestigne mnoge i da vojska i ekonomija Srbije mogu biti još snažnije.

- Povećan je kreditni rejting Srbije, to je fantastična vest za Srbiju. To znači da imamo stabilne javne finansije i brzo rastuću ekonomiju - tvrdi Vučić.

Vučić je govorio o rezultatima posete UAE uključivši se u program TV Pinka. Dodao je da je veoma zadovoljan i ponosan zbog dočeka u Bahreinu, jer se, kaže, takvo gostroprimstvo retko ili gotovo nigde ne sreće, što se videlo i na ulicama Maname.

Preneo je da se u UAE i Bahreinu mnogo razgovaralo o saradnji u poljoprivredi, izvozu naših poljoprivrednih prozivoda, a posebno o preradi i izvozu poluproizvoda i finalnih prozivoda iz Srbije, poput džemova, pekmeza, za šta su, dodaje, potrebne investicije.

- Razgovaralo se i o svim drugim pitanjima, od nafte do građevinske industrije - rekao je Vučić.

"Vakcinisacu se u cetvrtak ili petak u Merosini ili Zagubici"

VUCIC PUSTINJA VECERA Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je najavio večeras da će se vakcinisati u četvrtak ili petak u Merošini ili Žagubici.

- Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu - rekao je Vučić.

Dodao je da će onda i on morati da izvadi antitela da bi mogao da dokažm ukoliko želi da putuje.

- Do tada ja ne mogu da idem u Brisel. Nemate pojima koliko mi je žao i teško zbog toga, užasno - dodao je Vučić komentarišući vest da bi EU mogla da donese odluku da priznaje samo one vakcine koje su oni odobrili, a da ne priznaju kinesku.

Kazao je da se tako radilo o pristupu po kome se "stavljaju zastave ispred vakcina" i da neko prima vakcinu ili na osnovu toga da li mu se zastava nečije zemlje sviđa ili ne.

Naveo je da prvi put u Srbiji vidi veliki efekat od vakcinacije kod broja zaraženih i to kod onih koji su revakcinisani pre 15 dana.

Vučić je rekao da tu dobru vest može da saopšti posle razgovora sa premijerom Anom Brnabić.

"Osoba koja je pretila Žigmanovu uhapšena, nije bila potrebna protestna nota"

Srpska policija uhapsila je osobu koja je na društvenim mrežama pretila i uvredila predstavnika hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova, rekao je Vučić i dodao da Srbija štiti sve svoje građane, bilo koje nacionalnosti, te da protestna nota Hrvatske nije bila potrebna.

Vučić je istakao da je srpska policija započela istragu za osobom koja je Žigmanovu pretila, i pre nego što je Hrvatska zbog tog slučaja našoj zemlji uputila protestnu notu.

- Naravno da Žigmanov mora da bude zaštićen i da se svi Hrvati u Srbiji osećaju dobro, da osudimo svaku pretnju, moramo da uhvatimo te koji prete, mi smo ih i uhvatili. Lice koje je pretilo nije čak ni srpske nacionalnosti - rekao je Vučić.

Ističe da on nije upućivao Hrvatskoj protestne note kada su njemu pretili u tradicionalnim medijima, a ne na društvenim mrežama, kao i da nije regovao kada su ga nazivali raznim pogrdnim imenima.

Navodi da Srbija šta god da uradi, pa i da otvori 100 kuća Bana Jeličića, reakcije sa druge strane Dunava će uvek biti iste.

VUCIC PUSTINJA VECERA Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Princ bio odličan domaćin

Vučić je izjavio da je veoma zadovoljan i posetom Bahreinu, gde je srpska delegacija dočekana fantastično, a probao je, kaže, i kamilje meso, koje je odlično.

Usred te pustinje, ispričao je, na stolu je bilo kamilje meso, jagnjeće svuda okolo i razni arapski specijaliteti.

- Kamilje meso je odlično, ja jedem meso, nisam ni vegan ni vegetarijanac, divno je bilo sve što smo probali je bilo odlično... Više smo jeli kamilje meso... - kazao je predsednik.

Ostaje, dodao je, da za mesec dana Srbija uzvrati gostoprimstvo domaćinima. Možda, kako je rekao, nećemo biti u mogućnosti da nabavimo kamilje meso, ali možemo da pronađemo dobra mesta za ulaganja.

- Možemo da im ponudimo naše gostoprimstvo i dobre ideje za biznis - rekako je Vučić na kraju posete Bahreinu.

Vučić je, inače, u Bahrein doputovao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Podsećamo, Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

Na aerodromu je dočekan uz počasnu gardu bahreinske vojske, a dobrodošlicu mu je poželeo ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzijani i guverner Salman bin Isa bin Hindi al Manai-Muharak.

Video: Svečani doček za predsednika Srbije u Bahreinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Princip

    14. mart 2021 | 11:59

    Naša zemlja postaće proizvođač dve vrste vakcina protiv virusa covid19. To će biti srpske vakcine. Sva građanin danas može da bude ponosan na svoju zemlju.

  • Dama bez blama

    14. mart 2021 | 11:53

    Fabrika vakcine u bg, da li je to ko.mogao da zamisli pre godinu dana, bilo gde u svetu, ne samo mi?

  • MIško

    14. mart 2021 | 10:56

    Sledeće godine u ovo vreme će Srbija biti izvoznik antikovid vakcina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA