≫ 

Vučić: Ognjem i mačem su želeli da završe sa Srbima na KiM. Nećemo dozvoliti da se 17. mart ponovi

Predsednik Srbije prisustvuje ceremoniji sećanja na stradanje srpskog naroda tokom martovskog pogroma 2004. godine

  • 16

Godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji obeležava se danas u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji u Beogradu, dok direktor Kancelarije za KiM Petar Petković godišnjicu provodi u Gračanici.

Tokom nereda albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa KiM proterali su više od 4.000 srpskog stanovništva, njihova imovina, veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

Vučić: Gorele su kuće i svetinje i to pred očima međunarodne zajednice

- Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada nećemo propustiti da se pobunimo protiv nepravde. Ove reči Elija Vizela, logoraša, nas obavezuju na borbu protiv zla - počeo je svoje obraćanje predsednik Vučić.

On je rekao da su tokom pogroma ubijani i proterivani Srbi, spaljivane crkve, i to sve pred očima međunarodne zajednice.

- Upućeni da reše srpsko pitanje na Kosovu, 60.000 Albanaca je krenulo da proteruje Srbe. Posle 17. marta Srba ne samo da nije trebalo da bude na Kosovu, nego da ne ostane bilo šta čemu da se vrate. Ognjem i mačem, tako je trebalo da se završi sa Srbima na Kosovu. Zlatibor Trajković, koji je imao šezdeset godina, živ je zapaljen ispred svoje kuće - podsetio je predsednik.

Vučić je rekao da Srbija 2004. godine nije imala ni snage ni mudrosti, ni da spreči pogrom, niti da na njega adekvatno odgovori.

- Ali zapamtili smo. Više nismo slabi niti zemlja gubitnika. Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije. Mi imamo pravo da brinemo o svom narodu i o njegovoj sigurnosti. I Srbija to radi bez zveckanja oružjem. Bez huškanja. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti da se 17. mart ponovi - istakao je predsednik, i rekao da ćemo čuvati pravo na život našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da ne vodimo nikakvu ekspanzionističku politiku, kao i da nemamo aspiracije prema drugim teritorijama.

KOSOVO POGROM ALEKSANDAR VUCIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Želimo drugima da se bave sobom i budu uspešni. Pobednici praštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u jednom mestu. Mi Srbi to nećemo da budemo, ali ćemo da pamtimo. Srbija je danas Srbija razuma, koja ne gubi.

- Kosovo nije naše breme nego naš krst, a sa krsta se mnogo bolje vidi vaskrsnuće - dodao je na kraju obraćanja.

Počela ceremonija sećanja u Beogradu

Program je počeo intonacijom državne himne "Bože pravde", nakon čega su rekapitulirani događaji dva strašna dana iz 2004. godine na koja je svet ćutao.

Dan sećanja na stradanje i parastos u Gračanici

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković prisustvovao je parastosu žrtvama martovskog pogorma u manastiru Gračanica, potom je položio bele ruže ispred instalacije “Missing”.

Inače, povodom godišnjice pogroma 2004 godine, Petković boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji gde je juče uručio pomoć Domu zdravlja u Zvečanu i obišao dvanaestočlanu porodicu Vuković iz žitkovca kod Zvečana.

Godišnjica pogroma biće obeležena i u Kosovskoj Mitrovici, gde će biti položeni venci na spomenik Beli anđeo, a zatim će biti održana akademija u Mitrovačkom dvoru.

Patrijarh srpski Porfirije služio pomen u Pećkoj Patrijaršiji

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Pećkoj Patrijaršiji da će odgovor na paljenje, rušenje i pljačkanje imovine Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji biti molitva za rušioce da to više ne rade jer se, kako je rekao, "mi u hramovima molimo za njih, njihove bližnje i njihovu decu".

Vidimo, kazao je, da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove i upitao šta jedino može biti odgovor na to.

- Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci da prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije Patrijarh srpski Porfirije služio je pomen u Pećkoj Patrijaršiji-Foto: spc.rs

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju.

Prethodno je patrijarh u manastiru Pećke Patrijaršije služio pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u martovskog pogromu 2004.

- Danas smo se, u ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijarha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju, pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u martovskom pogromu pre 17 godina - naveo je patrijarh.

Setili smo se, kazao je, i stradanja od pre 40 godina, kada je isto u martu mesecu spaljen konak ovog manastira.

Sećanje i venci i u Kosovskoj Mitrovici

Sećanje na žrtve martovskog pogroma danas je u Severnoj Mitrovici obeleženo parastosom i paljenjem sveća kod spomenika Beli anđeo i polaganjem venaca na mestima gde su ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Polaganje venaca kosovo Sećanje na žrtve martovskog pogroma danas je u Severnoj Mitrovici obeleženo parastosom i paljenjem sveća kod spomenika Beli anđeo i polaganjem venaca na mestima gde su ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević-Printskrin: Youtube/Kosovo Online

Poštu ubijenim Srbima, stradalim u trodnevnom nasilju, koje se pred očima međunarodne zajednice odigralo pre 17 godina, odali su pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, porodice ubijenih i predstavnici Udruženja ratnih veterana.

Svedočenja Srba o 17. martu: "Ubili su mi oca, poginula je i jedna trudnica"

- Taj dan je počeo kao i svaki drugi, osim što su mediji na Kosovu, ne samo tog dana već i prethodnih, prenosili vest da su se albanska deca iz sela Čabra udavila u Ibru zato što su ih navodno jurili neki srpski mladići. To je bila inicijalna kapisla da se u periodu između 10 i 11 sati okupi grupa od nekih 200-300 mladića sa juga koja je prešla na sever i kamenicama zasula prolaznike koji su se tu našli. Ovakvi napadi su u to vreme bili česti i Srbi su se organizovali i uspeli su da vrate Albance na jug -  rekao je Dragan, sin Borivoja Spasojevića koji je 17. marta ubijen u Severnoj Mitrovici.

Predsednik Srbije na ceremoniji obeležavanja godišnjice pogroma

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji.

Dan sećanja biće obeležen u Narodnom pozorištu u 13 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bana

    17. mart 2021 | 13:10

    Bog da primi u rajska naselja sve ubijene Srbe u Pogromu 2004

  • Bojan

    17. mart 2021 | 13:19

    Pusti nas da radimo i prehranimo se covece. Pa zar te nije sramota za ovo sto nam radis?

  • Zeljko

    17. mart 2021 | 13:13

    Mi iz srbije nemamo vise gde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA