Petković: Pamtimo naše žrtve i mučenike koji su stradali od ruke bezumnika zato što su bili Srbi

Srbi sa Kosova obeležili su sedamnaestu godišnjicu martovskog pogroma, a svečanoj akademiji prisustvovali su sveštenici eparhije Raško prizrenske, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija i članovi porodica stradalih Srba tokom nasilja

  • 0
Petar Petković Petar Petković / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Parastosom stradalim žrtvama u manastiru Gračanica, polaganjem cveca ispred umetničke instalacije "Missing" i održavanjem akademije u Domu kulture, Srbi sa Kosova obeležili su sedamnaestu godišnjicu martovskog pogroma.

Akademiji su prisustvovali sveštenici eparhije Raško prizrenske, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija i članovi porodica stradalih Srba tokom nasilja.

Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac tokom svog obraćanja pozva je narod da se vrati crkvi i da ne zaboravi istinu koliko nas Bog voli i da svakog dana uvek sebi a i drugim  govorimo da je dobro.

- To sam naučio od povratnika u Osojane koji su na goloj zemlji stajali pod šatorom UNHCR-a. Pitao sam ih kako vam je i oni su mi odgovorili "dobro je". Tada sam naučio da ja kao hrišćanin nemam prava na drugi odgovor. Ali, to ne znači da treba da budemo neodgovorni pred onim šta se dešavalo i da zaboravljamo na naše žrtve i ne pozivamo sve koji su odgovorni da se zločini rasvetle i zasija pravda koliko je to moguće u ovom našem životu, opredeljenom raznim apsurdima,zločinima i agresiji. Ako to i ne uspemo da znamo da iza svega ovoga rugla  kojima smo često izloženi blista neprekidno svetlost Hristova - rekao je Ilarion.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković podsetio je da 17 godina niko nije odgovarao za ovaj zločin.

- Nijedne krivične prijave nema niti presude za 60.000 Albanaca koji su krenuli da zauvek proteraju srpski narod sa prostora Kosova i Metohije. Moramo da pamtimo 17. mart zato što je taj dan već odavno prisjedinjen kolektivnom sećanju svog našeg mučeničkog stradanja od Jadovna, Jasenovca do stradanja u NATO agresiji. Zato je važno da pamtimo i da se sećamo i da slavimo naše žrtve i naše mučenike i zbog toga sam ponosan što danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obeležavamo i Oluju, pogrom, stradanje u NATO bombardovanju.

Obeležavamo sve one dane i događaje i ne stidimo se naših žrtava da kažemo da su stradali od ruke bezumnika samo zato što su bili Srbi. Zato je važna opomena predsednika Republike Srbije koji jasno rekao svom narodu da se više nikada  pogrom i Oluja neće desiti. Danas imamo snažnu državu Srbiju koja stoji uz svoj narod i koja se bori za svoj narod - rekao je Petković.

Veljko Odalović, predsednik Кomisije Vlade Srbije za nestala lica ukazao je na značaj ovakvih okupljanja u mestima gde su stradali Srbi.

- Insistiraćemo da i oni koji su organizovali i počinili zločine i oni koji nisu nikoga procesuirali za zločine koji su se desili, ali i prema onima koji su morali to da spreče nisu to uradili, da će nas glas uvek biti jak i glasan, gde god budemo bili o tome ćemo govoriti - kazao je Odalović.

Na akademiji govorili su gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, poslanica u Skupštini Srbije Ivana Popopvić i Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

U Domu kulture u Gračanici otvorena je likovna kolonija "Jesen u Prizrenu" koja je posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa.

Video: Vučić: Zločin bi bio i zaboraviti, na to nismo spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA