• 0

Sutra prestaje međunarodno nadgledanje samoproglašene nezavisnosti Kosova

Premijer tzv. Republike Kosovo Tači posle sednice ocenio je da okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo i pozvao građane da proslave taj istorijski uspeh. Tači je dodao da je na severu zemlje ostalo još mnogo posla kako bi se obezbedili red i mir i socijalno-ekonomski projekti

  • 0

Međunarodna upravljačka grupa sutra će, kako se očekuje, doneti odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova, koja, prema oceni kosovskog premijera Hašima Tačija, predstavlja najveće međunarodno priznanje Kosovu.
Gotove su sve pripreme za specijalno zasedanje skupštine, koje će u zgradi vlade Kosova početi u 16.30 sati, posle donošenja odluke. Sednici će prisustvovati brojne međunarodne zvanice, među kojima su bivši specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari, ambasadori Volfgang Išinger i Frenk Vizner. Oni će se pralamentu obratiti posle predsednice i premijera Kosova Atifete Jahjage i Hašima Tačija.

Međunarodna upravljačka grupa, sastavljena od predstavnika 23 evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, te Turske i SAD, početkom jula odobrila je kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadzirane nezavisnosti. Odluka je doneta na sednici u Beču, na osnovu ocene da Kosovo dovoljno sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.
Skupština Kosova je u skladu sa odlukom grupe u petak usvojila 22 amandama na ustav Kosova kojima se utvrđuje ukidanje nadgledanja nezavisnosti, a usvojila je i zakon kojim se predviđa nastavak mandata Euleksa do sredine 2014. godine.
Premijer Tači je posle sednice ocenio da okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo i pozvao građane da proslave taj istorijski uspeh. Tači je dodao da je na severu zemlje ostalo još mnogo posla kako bi se obezbedili red i mir i socijalno-ekonomski projekti. Pred početak specijalnog zasedanja Skupštine novinarima će se obratiti Tači i međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.
U utorak će u Prištini biti održan skup "Zatvoreno poglavlje o konferencijama na Balkanu", a jedna od tema je "Približavanje pola decenije nezavisnosti, ostvareni uspeh Kosova i međunarodne zajednice". U 21 sat, na Trgu majke Tereze u centru biće održan koncert rok i džez grupa sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i BiH.
(Beta)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima