Selaković sa članovima Predsedništva BiH: Rešavanje otvorenih pitanja putem dijaloga

Članovi Predsedništva BiH izrazili su zahvalnost Srbiji na solidarnosti u borbi protiv pandemije korona virusom i doniranim dozama vakcine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije

  • 0
Nikola Selaković, Bujar Osmani

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa članovima predsedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićećem i Šefikom Džaferovićem. Na sastanku su konstatovali da je prethodnih nekoliko godina obeleženo poboljšanjem odnosa dve države.

Članovi Predsedništva BiH izrazili su zahvalnost Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na solidarnosti u borbi protiv pandemije korona virusom i doniranim dozama vakcine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku je istankuta važnost intenziviranja odnosa dve zemlje i rešavanje otvorenih pitanja putem iskrenog direktnog dijaloga i to bez učešća trećih strana.

Selaković je istakao da je Srbija zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, naročito u BiH.

- Zalažemo se za očuvanje integriteta BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji podrazumeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH - kazao je Selaković tokom sastanka u Sarajevu.

Dodao je da je Srbija zahvalna BiH na prinicipijelnom i jasnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti takozvane države Kosovo i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama po pitanju članstva takozvanog Kosova.

Jačanje ekonomske saradnje

 

Na sastanku je istaknut i značaj jačanja ekonomske saradnje, koja može da dovede do relaksiranja političke atmosfere u regionu.

U tom kontekstu kao dobra ideja ocenjena je inicijativa mini-Šengen, jer je reč o potrebi za povezivanje zemalja i naroda na Zapadnom Balkanu, ali i za slobodnim protokom ljudi, roba, usluga i kapitala i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Sagovornici su podržali inicijativu predsednika Vučića za održavanje ekonomskog foruma u Beogradu.

Razgovaralo se i o važnosti infrastrukturnih projekata, a kao prioriteti izdvojeni su auto-put Beograd - Sarajevo i u narednom periodu razmatranje rekonstrukcije železničke mreže.

Venac ispred kapele "Vidovdanski heroji"

 

Pre sastanka u zgradi Predsedništva BiH, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gde je položio venac ispred kapele "Vidovdanski heroji" koji je podignut na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Osim Gavrila Principa, u zajedničkoj grobnici su sahranjeni i posmrtni ostaci drugih koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu 28. juna, 1914. godine na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

S obzirom da je atentat izvršen na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Vidovdan, atentatori su prozvani Vidovdanskim herojima, a na kapeli koja je podignuta na mestu gde su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci ispisana su i njihova imena – Gavrilo Princip, Bogdan Žerajić, Nedeljko Čabrinović, Danilo Ilić, Trifko Grabeža, Nedeljko Čubrilović, Mihajlo-Miško Jovanović, Mitar Kerović, Neđo Kerović, Jakov Milović i Marko Perina.

Posmrtni ostaci Vidovdanskih heroja sakupljeni su po zatvorima zemalja bivše monarhije Austrougarske u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. jula 1920. sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu.

Tačno 19 godina posle, 1939. godine, izgrađena je kapela Svetog Arhanđela, posvećena Vidovdanskim herojima, koju je po nalogu patrijaršije Pravoslavne crkve u Sarajevu projektovao srpski arhitekta i pilot – dobrovoljac iz Prvog svetskog rata Aleksandar Deroko.

Na kapeli su ispisani i stihovi Petra Drugog Petrovića Njegoša – "Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi".

Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vekova, koje se nekada nalazilo na mestu današnjeg Parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA