≫ 

"Da se nikad ne zaboravi": Širom Srbije odata pošta nastradalima u NATO bombardovanju 1999. godine

22. godišnjica NATO agresije na našu zemlju obavezuje nas da se sa pijetetom setimo svih nevinih žrtava koje su pale tokom dugih 78 dana bombardovanja - poručio je direktor Kancelarije za KiM

  • 2
NATO agresija, Vlada Srbije Foto: Tanjug/Tanja Valic

Širom naše zemlje danas se odaje pošta u znak sećanje na 22. godišnjicu NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju 1999. godine.

- 22. godišnjica NATO agresije na našu zemlju obavezuje nas da se sa pijetetom setimo svih nevinih žrtava koje su pale tokom dugih 78 dana bombardovanja zarad nečijih težnji da od Srbije otme deo teritorije - navodi u saopštenju za javnost Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, koji smatra da su toga dana želeli da u prah sruše Srbiju, ali da su umesto toga srušili pravo i pravdu.

Podsetio je da svi razlozi za udruženu međunarodnu agresiju padaju pred činjenicom da je za tih 11 nedelja ubijeno 3.500 ljudi, ranjeno 12.000, a da danas na Kosmetu nema više od 200.000 proteranih Srba.

- Međutim, projekat stvaranja takozvane "kosovske državnosti" koji je tada započet, a za koji se mislilo da je trajno završen 2008. godine jednostrano proglašenom secesijom naše južne pokrajine, danas se pokazuje krajnje promašenim. Srbija se diplomatski i ekonomski bori za Kosovo i Metohiju snažnije nego ikada, kroz brojne projekte podrške, ekonomskog osnaživanja, infrastrukturnih i kapitalnih investicija, ali i za pregovaračkim stolom - ističe dalje Petković.

Istakao je da su nam danas više nego ikad, potrebna mudra i odmerena politika odbrane nacionalnih interesa i da nas na to obavezuju životi i male Milice Rakić iz Batajnice i Sanje Milenković iz Varvarina i ostale dece mučki stradalih tokom 11 nedelja pod bombama.

Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Njihove žrtve, zahtevaju od nas da danas za svu našu decu gradimo sigurnu budućnost politikom dijaloga i kompromisa i težimo pronalaženju trajnog mira na ovim prostorima, ali nikada ne zaboravljajući nevine žrtve i užas bombardovanja koji je zadesio našu zemlju 1999. godine-zaključuje u saopštenju za javnst Petar Petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Smrt dece svedoči o strahotama strašnog proleća 1999. godine"

Ministarka Darija Kisić Tepavčević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položili su danas na Tašmajdanu vence na Spomenik deci stradaloj u NATO bombardovanju i ocenili da sve žrtve, a posebno prekinuta detinjstva obavezuju da pamtimo strahote proleća 1999.

- Nikada nećemo dozvoliti da žrtve tog tragičnog događaja budu zaboravljene, a ono što svakog čoveka najviše boli to su dečje žrtve i decije suze. Milica iz Batajnice, Sanja iz Varvarina, Branimir iz Aleksinca i brojna druga prekinuta detinjstva podsecaju nas na sve strahote strašnog proleća 1999. godine - rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja.

Odajući poštu svoj deci stradaloj u NATO bombardovanju šaljemo poruku da se takvo zlo više nikada i nigde ne ponovi, navela je ona.

Darija Kisić Tepavčević, NATO agresija, Tašmajdanski park Foto: Tanjug/Tanja Valic

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da smrt male Milice Rakić pokazuje koliko je nevinih ljudi stradalo u NATO bombardovanju.

- Izgubljeni dečji životi pokazuju svu besmislenost te agresije - rekao je Vesić koji je podsetio i da je bomabrovanje 1999. godine bilo peto bombardovanje Beograda u 20. veku.

Srbija će, kako kaže, zato raditi sve da kao zemlja bude "dovoljno snažna" da se takvi dogadaji nikada više ne ponove.

- Ako se neko pita zašto je Srbija ekonomski i vojno jača, neka se seti 1999, 1941. i 1944. i odgovor će biti jasan - rekao je Vesić na dan kada je pre 22 godine počelo NATO bombardovanje, jedan od najtužnijih i najpotresnijih dogadaja u našoj istoriji.

Stefanović odao poštu nastradalim vojnicima

U svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije minutom ćutanja odata je počast stradalim u NATO agresiji, a na spomen obeležja poginulim pripadnicima položeni su venci.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je vence na spomen obeležja "Spomenik poginulima u toku ratova 1990-2020 i NATO agresije na SRJ" u centru Kuršumlije i kraj Spomen obeležja u kasarni "Toplički ustanak".

Nebojša Stefanović, NATO agresija, Ministarstvo odbrane Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

- Danas odajemo poštu hrabrim braniocima Srbije na mestu gde je bilo istureno komandno mesto Treće armije i gde je prvog dana agresije život izgubilo 11 pripadnika naše vojske, oficira, podoficira i vojnika i još 27 je ranjen - rekao je Stefanović posle polaganja venaca na spomen obeležje u kuršumlijskoj kasarni.

Stefanović je rekao da smo kao vojska, kao zemlja, dužni da se sećamo svih koji su dali ono najvažnije i najvrednije - život.

- Ali još je važnije da nastavimo da gradimo Srbiju kakvu bi oni voleli danas da vide. Mislim da Srbija vođena predsednikom Vučićem i Vladom upravo gradi takvu Srbiju u kojoj se radi vredno i u kojoj naša vojska jača - rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio da je Kuršumlija grad koji je među prvima bombardovan, gađane su škole, bolnice, kuće, civilni objekti, čak i vrtići, stradali su pripadnici vojske i policije, civili, a u selu Merdare 11 meseci stara Bojana u naručju oca.

Pored ministra odbrane, na spomen obeležja vence je položio i predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, predstavnici SUBNOR-a i članovi porodica i poštovaoci žrtava bombardovanja.

Stefanović se sastao i sa Milenom Nikolić, ćerkom rezervnog kapetana prve klase Milovana Ilića, koji je 1999. godine pogunuo u bombardovanju kasarne u Kuršumliji. Ona je danas stomatolog u 37. mehanizovanom bataljonu. Razgovarao je i sa Radicom Slavković, medicinskom sestrom koja je među prvima pritekla u pomoć stradalima.

Video: Sećanje na Milicu Rakić i decu stradalu u NATO agresiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ris

    24. mart 2021 | 22:45

    Ministarku kisic sram da bude..

  • Ljikas

    25. mart 2021 | 15:47

    A da li stvarno delegacija Beograda sa zamenikom gradonacelnika Vesicem toliko nisko pala da je morala da ukloni venac koji je pre njihovog dolaska stavljen na spomenik? Kamere su to snimili i taj ne covecni potez se video . Jel bilo tesko da neko iz pratnje vrati taj venac bar sa strane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA