• 5

Kurti izneo 4 principa za dijalog, odbacio razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština

Za formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti je izjavio da bilo koja organizacija mora da bude u skladu sa ustavom i ne može biti monoetničkog karaktera

  • 5
Albin Kurti, Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Novi premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti izneo je četiri principa na osnovu kojih bi kako kaže Priština trebalo da vodi dijalog sa Beogradom, uz pomoć EU i odbacio potrebu da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Kurti je najavio da je prvi princip da "mora da se prihvati realnost kosovske nezavisnosti i da se na nezavisnost ne može vraćati".

- Nezavisnost je bila kompromis i nije proglašena prošle godine, već pre 13 godina - naveo je Kurti u diskusiji koju je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo - KFOS a prenosi "Pristina insight".

Prema Kurtiju drugi princip je da "mora da se prihvati i istina kosovskog rata".

- Ne možemo da sedimo za pregovaračkim stolom zaboravljajući i poravnavajući istoriju. Srbija mora da prizna zločine koje je počinila na Kosovu, a njena vlada mora da se ogradi od njih - smatra on.

Treći njegov princip je da Priština i Beograd "moraju da sede za stolom jednaki".

- Ne možemo da razgovaramo kao neravnopravne strane. Kosovo je više bilo predmet dijaloga nego strana u dijalogu i to treba da se promeni - mišljenja je Aljbin Kurti.

Tvrdi da dijalog treba da bude strukturiran na način da "građani imaju koristi od budućih razgovora, a ne politički lideri", što je, kako je rekao, njegov četvrti princip.

Kurti je još dodao da će nova administracija u Prištini morati da proceni situaciju pre nastavka razgovora, ističući potrebu da se dijalog dobro pripremi kako bi se izbegao novi neuspeh.

Zauzeo se za pitanje nestalih osoba i rekao da "ako postoji nešto o čemu treba da razgovaramo što je pre moguće, čak i bez buduće pripreme budućeg dijaloga, to je pitanje nestalih osoba".

Tvrdi da Beograd "ima informacije koje mogu pomoći u rešavanju pitanja o sudbini onih koji se još uvek vode nestali iz rata i da ima odgovornost da to podeli sa oštećenim stranama".

Za formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti je izjavio da bilo koja organizacija mora da bude u skladu sa ustavom i ne može biti monoetničkog karaktera.

- Ne može da postoji monoetničko udruženje. Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar planine ili čak reke Lepenac, ali ne može da postoji Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, član 44 kosovskog ustava pruža pravo na udruživanje, i da "ta odredba znači da nema potrebe za daljim pregovorima o tom pitanju".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    Da niste vi činili zločine nebi naša Vojska nikad ni dolazila na Kosmet da interveniše zato ne lupaj i budi srećan da su te DOS-ovci oslobodili inače bi još ležao u zabeli.

  • Map

    Lako on to sve porice kad mu ameri duvaju za vrat

  • nikolas

    ZAPAD MU JE OBECAO VELIKU ALBANIJU !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima