• 52
 ≫ 

"Ulazim u ćeliju, Milošević leži na krevetu, ne mrda": Ispovest upravnika zatvora posle hapšenja

, Telegraf
 ≫ 

Tadašnji upravnik Centralnog zatvora Dragiša Blanuša otkrio je javnosti neke tajne iz čuvene ćelije broj 1.121, u kojoj je boravio Milošević sve do izručenja Haškom tribunal

 • 52
Okružni, Centralni zatvor, CZ

Foto: Milena Đorđević

Posle višečasovnih pregovora u vili "Mir" nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, uhapšen je i odveden u Centralni zatvor.

Njega su na prijemnom zatvorskom odeljenju sačekala dva stražara i, posle ostavljanja ličnih predmeta, dobio je čaršaf, jastučnicu, dva ćebeta i porciju za jelo. Smešten je u ćeliju dužine tri metra i širine malo veće od 2 metra. Njegova ćelija nalazila se u jednom od dva bloka samica.

Tadašnji upravnik Centralnog zatvora Dragiša Blanuša otkrio je javnosti neke tajne iz čuvene ćelije broj 1.121, u kojoj je boravio Milošević sve do izručenja Haškom tribunalu, poput one u kojoj mu se maltene ispovedio i priznao da su mu svi, osim porodice, okrenuli leđa.

- Kako da se ne sećam tog dana kada su ga dovezli. Tog dana mi je bio rođendan... U sedam sati ulazim u prostoriju, sam sam, i zatičem stanje: on leži i pokriven je ćebetom koje je staro jedno 50 godina i koje je prošlo hiljadu pranja. To je ona tkanina prtena, od konoplje. Vidi mu se samo deo kose, pokriven, spava, ne mrda.

Pogledam, njegov plavi mantil okačen na dvospratni krevet. Stoji i kofer koji je doneo, stoji i doručak koji mu je donet. Svi pritvorenici dobijaju kilogram hleba, dva kuvana jaja i marmeladu. Otvoren sapun u umivaoniku. Ja onako stojim, prvo se za obraz uštinem, i ovako sam rekao: "E, moj Miloševiću, gde si ti došao?! - prisetio se Blanuša tih trenutaka u emisiji Mire Adanje Polak na RTS.

On je ispričao i kako je došlo do neverovatne situacije da pritvorenik i upravnik piju zajedno viski.

- Milošević se okrenuo levo-desno i rekao mi: "Upravniče, mogli biste da dođete večeras, a mogli bismo i nešto da popijemo". Ja se onako trgnem i ja se okrenem levo-desno. Sami smo, pitam ga šta pije umesto da kažem da je to zabranjeno. On kaže da pije sve i ja kupim flašu viskija.

Vratim se oko 11 sati uveče, stavim dve čaše i flašu kod sebe, da ovi stražari ne vide, i odem... Razgovarali smo o ljudima koji su ga okruživali, pre svega u policiji, o njegovom lošem izboru ljudi, razgovarali smo o mnogo čemu, o mojoj porodici, njegovoj... Kada je došao, rekao je: "Mene su svi napustili osim porodice", onda sam ja rekao: "Pa eto, to su ti vaši loši izbori".

Milošević je diskretno, u najobičnijoj marici i u pratnji jednog automobila, u kojem je bio Blanuša, odvezen iz CZ do Instituta bezbednosti, odakle 28. juna 2001. odlazi u Hag.

- U tom trenutku me nije bio strah, ali mi je bilo teško prilikom same isporuke. Kada mu je pročitana optužnica ispod jednog drveta, bilo mi je iskreno žao. Taj trenutak kad su ga ovi iz Haškog tribunala preuzimali na Institutu bezbednosti... Tužilac mu čita optužnicu, oficir bezbednosti, onako grmalj stoji, ćutljiv, ne progovara, i žena prevodilac.

Najpre kaže da ne priznaje Haški tribunal i da mogu čitati šta god hoće. Milošević se okreće, pita mog komandira: "Daj mi cigaru", ovaj mu daje cigaru, on onako puši bez imalo uzbuđenja. Odužilo se to, čita se optužnica, prevodi na engleski, a onda Milošević prekida: "Ne kaže se to tako". Tužilac ga opomene da ne prekida, a on ništa, bez uzbuđenja - naveo je Blanuša.

- Ima jedan trenutak koji je na mene ostavio vrlo jak utisak. Tužilac saopštava: "Vi ste sada uhapšeni i sad ste u nadležnosti Haškog tribunala". Oficir bezbednosti prilazi i ja prilazim i kažem: "Ne možete da ga vežete".

Vidim da, po pravilu službe, to sledi. On me pogleda, a ja nastavim: "Ovde, na ovoj teritoriji, nećete ga vezati". I on pokuša onda da ga pretrese, ali ja i to sprečim - ispričao je nekadašnji upravnik zatvora.

 

Nekadašnji upravnik Centralnog zatvora optužen za otmicu Miloševića

Privatnom optužnicom nekadašnji upravnik Okružnog zatvora Dragiša Blanuša teretio se za otmicu Slobodana Miloševića prilikom izručenja Hagu, jer je bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je umro 11. marta 2006. godine.

Blanušu su Miloševići teretili i da je neovlašćeno objavio knjigu “Čuvao sam Miloševića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za koju je takođe bio oslobođen 2017. godine.

Ponovo mu se sudilo i zbog optužbe ove porodice za neovlašćeno objaljivanje Milioševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Licemerka

  2. april 2021 | 22:07

  Sram da bude sve one koji su učestvovali u hapšenju i isporučivanju zlotvorima -g-dina Miloševića!!

  104
  17

  Podelite komentar

 • Upsss

  2. april 2021 | 22:06

  Slobodan nije zaslužio Hag. Ako je grešio moglo mu se i ovde suditi. Žao mi je svakog ko ode kod ubica sa zapada.

  103
  10

  Podelite komentar

 • Jeca

  2. april 2021 | 22:02

  Gospodu Demokrate treba pitati šta je sa novcem koji su dobijali za ucenjene srpske glave Sram ih bilo i dan danas ubedjuju narod u svoju ispravnu politiku

  85
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok