• 0

Sledećih nekoliko dana ključni za izbor predsednika privremenih prištinskih institucija

Pre nekoliko dana premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti najavio je da će sednica za izbor predsednika biti održana čim se izvrši zamena poslanika koji su imenovani za ministre

  • 0
Kosovo, skupstina

Foto: Tanjug/AP

Datum vanredne sednice Skupštine, na kojoj će biti biran predsednik privremenih institucija u Prištini, još nije zvanično saopšten, mada se pominju petak 2. ili utorak 6. april, prenosi Reporteri.

Pre nekoliko dana premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti najavio je da će sednica za izbor predsednika biti održana čim se izvrši zamena poslanika koji su imenovani za ministre.

- Kada se zamene poslanici koji su postali ministri, sazvaćemo sednicu, na kojoj ćemo definitivno moći da legitimišemo 300.000 glasova sa potrebnim glasovima u Skupštini - rekao je Kurti.

Na sutrašnjem zasedanju Skupštine tzv. Kosova, očekuje se polaganje zakletve novih poslanika.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da će poslanici te partije prisustvovati izboru predsednika, ali da ne zna da li će svih 15 poslanika DSK glasati za Vjosu Osmani, imajući u vidu izjave poslanika Agima Veljiua, Avdulaha Hotija i Dritona Seljmanaja.

Abdidžiku je istakao da je Predsedništvo DSK odlučilo da neće ometati izbor predsednika, i da će izvršiti ustavnu obavezu i učestvovatu u glasanju, kao i to da je odluku saopštio poslanicima nakon sastanka, bez prejudiciranja kako će glasati poslanici.

- Očekujem da svaki poslanik poštuje kolektivnu volju većine i da ne ometa novi kurs DSK, sa prvobitnim respektom. Očekujem od njih da se ponašaju kao odgovorno i da savladaju lične stavove - rekao je Abdidžiku.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova rekli su da neće glasati za Vjosu Osmani.

Lider DPK Enver Hodžaj je na konferenciji za novinare rekao da ta stranka podržava proces konstituisanja institucija, koje treba da obezbede unutrašnju stabilnost, suoče se sa pandemijom i ekonomskom krizom, kao i jačanjem međunarodne pozicije Kosova.

Ali, njihovo stvaranje, prema Hodžaju, ne treba da ugrožava demokratiju, polarizuje društvo, ugrozi podelu vlasti ili instaliranje jednopartijskog sistema, gde bi sve moći kontrolisala jedna politička stranka.

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj rekao je da njegova stranka nije promenila stav u vezi sa pitanjem izbora predsednika i da na sastanku koji je održao sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani nije traženo da sarađuje po pitanju izbora predsednika Kosova.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima