Odluka o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je da okončanje nadgledane nezavisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje Kosovu. Srbi ne mogu očekivati ništa dobro, poručio Aleksandar Vulin

  • 0

Međunarodna upravljačka grupa (ISG) održaće danas posle podne u Prištini sastanak na kome bi trebalo da donese odluku o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova.

Na sednici ISG, 2. jula u Beču, ta grupa je donela odluku o pokretanju konačnih koraka za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova i zatvaranje kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika (ICR).

Kosovskim vlastima bilo je naloženo da započnu radnje na okončanju nadgledane nezavisnosti, a skupština u Prištini je usvojila i poslednji paket zakona i ustavne amandmane. Ti akti potrebni su za okončanje nadgledane nezavisnosti, odnosno utemeljenje takozvanog Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova, ili Ahtisarijevog plana, u zakonodavstvo.

Prištinska skupština je u skladu sa odlukom ISG u petak usvojila 22 amandmana na Ustav Kosova i usvojila zakon kojim se predviđa nastavak mandata Euleksa do sredine 2014.godine.

ISG čine predstavnici 23 evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, Turska i SAD.

Programom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova predviđeno je da ISG u zgradi Vlade Kosova u 14 sati održi sednicu, posle koje bi trebalo da se medijima obrate šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt i kosovski premijer Hašim Tači.

Tači je ocenio da okončanje nadgledane nezavisnost predstavlja najveće međunarodno priznanje Kosovu.

VULIN: SRBI NE MOGU OČEKIVATI NIŠTA DOBRO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da od ukidanja nadgledane nezavisnosti Srbi ne mogu očekivati ništa dobro, jer veća samostanost privremenih institucija u Prištini ne uliva poverenje i nadu.

Vulin je kazao da su dosadašnji primeri pokazali da tamo gde su privremene institucije iz Prištine mogle da odlučuju samostalno i rade mimo međunarodne zajednice "imali samo nepravdu, kršenje svakog oblika prava i zakona".

- Ako međunarodna zajednica ukidanje nadzirane nezavisnosti shvati kao priliku da izađe iz onoga što je sama stvorila i smanji svoje prisustvo i da prepusti da sami o sebi odlučuju privremene institucije u Prištini na način koji su do sada odlučivali o životima i sudbini Srba i nealbanaca to je onda istorijska i tragična greška - rekao je Vulin.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kazao je da se sa strahom može pratiti razvoj dalje situacije i izrazio brigu za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i drugih nealbanaca. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA