• 0

Odluka o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je da okončanje nadgledane nezavisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje Kosovu. Srbi ne mogu očekivati ništa dobro, poručio Aleksandar Vulin

  • 0

Međunarodna upravljačka grupa (ISG) održaće danas posle podne u Prištini sastanak na kome bi trebalo da donese odluku o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova.
Na sednici ISG, 2. jula u Beču, ta grupa je donela odluku o pokretanju konačnih koraka za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova i zatvaranje kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika (ICR).

Kosovskim vlastima bilo je naloženo da započnu radnje na okončanju nadgledane nezavisnosti, a skupština u Prištini je usvojila i poslednji paket zakona i ustavne amandmane. Ti akti potrebni su za okončanje nadgledane nezavisnosti, odnosno utemeljenje takozvanog Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova, ili Ahtisarijevog plana, u zakonodavstvo.
Prištinska skupština je u skladu sa odlukom ISG u petak usvojila 22 amandmana na Ustav Kosova i usvojila zakon kojim se predviđa nastavak mandata Euleksa do sredine 2014.godine.
ISG čine predstavnici 23 evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, Turska i SAD.
Programom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova predviđeno je da ISG u zgradi Vlade Kosova u 14 sati održi sednicu, posle koje bi trebalo da se medijima obrate šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt i kosovski premijer Hašim Tači.
Tači je ocenio da okončanje nadgledane nezavisnost predstavlja najveće međunarodno priznanje Kosovu.
VULIN: SRBI NE MOGU OČEKIVATI NIŠTA DOBRO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da od ukidanja nadgledane nezavisnosti Srbi ne mogu očekivati ništa dobro, jer veća samostanost privremenih institucija u Prištini ne uliva poverenje i nadu.
Vulin je kazao da su dosadašnji primeri pokazali da tamo gde su privremene institucije iz Prištine mogle da odlučuju samostalno i rade mimo međunarodne zajednice "imali samo nepravdu, kršenje svakog oblika prava i zakona".
- Ako međunarodna zajednica ukidanje nadzirane nezavisnosti shvati kao priliku da izađe iz onoga što je sama stvorila i smanji svoje prisustvo i da prepusti da sami o sebi odlučuju privremene institucije u Prištini na način koji su do sada odlučivali o životima i sudbini Srba i nealbanaca to je onda istorijska i tragična greška - rekao je Vulin.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kazao je da se sa strahom može pratiti razvoj dalje situacije i izrazio brigu za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i drugih nealbanaca. 
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima