≫ 

Kurti: Ako ne izaberemo Vjosu Osmani za predsednika, slede novi izbori

- Potrebno je da imamo institucije i predsednika kako bismo imali četvorogodišnji mandat, u suprotnom ćemo izaći na birališta - rekao je Kurti

  • 4
Albin Kurti, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je na zasedanju Skupštine tzv. Kosova da su za četvorogodišnji mandat neophodne stabilne insitucije i funkcija predsednika Kosova, i ukoliko ti uslovi ne budu ostvareni neminovan je ponovni izlazak na birališta, prenosi Reporteri.

- Potrebno je da imamo institucije i predsednika kako bismo imali četvorogodišnji mandat, u suprotnom ćemo izaći na birališta - rekao je Kurti.

Kurti kaže da je situacija sa korona virusom ozbiljna, a da je u energetskom sektoru nasleđeno mnogo problema.

- Kada sam napustio funkciju premijera 3. juna prošle godine naš pristup je bio postupno zatvaranje. Imajte na umu da su problemi koje imamo u energetskom sektoru nasleđeni iz prošlosti. Prepoznali smo problem, ali uzroke ne možemo da uklonimo, jer postoje velike greške koje su nasleđene. Moramo se pripremiti za liberalizaciju, postavlja se pitanje kada će biti sprovedena - rekao je.

Kurti kaže da snosi odgovornost pred svim građanima, pa i onima koji nisu izašli na birališta i naglašava da, iako su očekivanja opozicije velika, nije moguće "za deset dana rešiti probleme koji su nasleđeni iz proteklih deset godina".

On je pozvao parlamentarne stranke da glasaju za Vjosu Osmani za novu predsednicu privremenih prištinskih institucija ili će na novim izborima, njegov pokret osvojiti više glasova nego na prethodnim.

Kurti je nazvao "histeričnom panikom" reakciju opozicije u skupštini povodom Nacrta o izmeni Zakona o izborima.

Opozicija je zatražila od Kurtija da vlada povuče predlog izmene zakona, jer u suprotnom neće prisustvovati izboru Vjose Osmani za predsednicu, što neminovno vodi u nove parlamentarne izbore.

Vjosa Osmani Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Po hitnom postupku vladine izmene zakona o izborima sinoć nisu izglasane, a Kurti je poručio da će nacrt zakona biti izglasan u redovnom postupku.

- Ako ne ubrzanim postupkom, iako smo izgubili mnogo vremena, onda redovnim postupkom. Sve legalno, da se poboljša tako važan zakon. Parlamentarne stranke koje su u skupštini zbog volje građana, ne mogu da budu ucenjene mehanizmima koji olakšavaju izražavanje izbora građana, izražavanje volje naroda, koji je izvor suvereniteta - napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje ne želi ponovne izbore i da stranke u skupštini imaju izbor: "Ili preko 80 glasova u kutiji za Vjosu Osmani ili preko 500 hiljada glasova u kutiji za Pokret Samoopredeljenje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    3. april 2021 | 09:39

    Ови Шиптари заиста умислили да су држава!?

  • :/

    3. april 2021 | 09:40

    Kod njih je rasulo, a mi to nikako da iskoristimo.

  • Bozidar

    3. april 2021 | 10:12

    Aako mene pitaju za njih je najbolje da izaberu Radu Trajkovic verujte toimje najbolji kandidat😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA