• 33

Pilotu je u šiframa rečeno o prebacivanju Miloševića u Hag: Kako je izgledala operacija zbunjivanja

Možete li u Bugarsku da prebacite neki teret - bilo je pitanje koje je pilot dobio od pripadnika Državne bezbednosti

  • 33
Slobodan MIlošević

Slobodan MIlošević / Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, na Vidovdan 2001. godine isporučen je Hagu, ali se iz Beograda nije letelo direktno, već je izvedena tzv. "operacija zbunjivanja", sa skoro istovremenim letovima tri različita helikoptera da se ne bi znalo u kojem je Milošević.

Ovako se te večeri pukovnik Vladan Kosić, nekada komandant Helikopterske jedinice MUP i DB Srbije, čovek koji je planirao poslednji let bivšeg predsednika iz Srbije.

Prema njegovom pamćenju, resor DB je akciju prebacivanja počeo da planira dvadesetak dana ranije. Pilot svedoči da je pozvan u Institut na Banjici kod Zorana Mijatovića, koji ga je na tom prvom sastanku pitao da li je moguće da slete u Centralni zatvor. Kosić kaže da mu je tada postala jasna priroda zadatka kao i da su piloti "izdaleka" izviđali iz vazduha mogu li da slete. Zaključili su da je moguće, ali Mijatović nikada posle nije pominjao tu opciju.

- Na Vidovdan 2001. komandant jedinice Dušan Maričić Gumar zvao me je da helikopterom dođem u Institut. Gumar je bio smrknut i gotovo bez reči me je odveo do Mijatovića. Načelnika resora DB, Gorana Petrovića, nigde nije bilo - seća se pukovnik, pišu Novosti.

Dodaje i da nikad ranije nije vodio čudniji dijalog kao tada u kanceleriji DB:

- Da li vi možete da letite u inostranstvo - pitao je Mijatović.

- Gde i u koje svrhe - odgovorio sam pitanjem.

- Možete li u Bugarsku da prebacite neki teret? - pitao je Mijatović.

Pilot Vladan Kosić

Pukovnik Vladan Kosić, nekada komandant Helikopterske jedinice MUP i DB Srbije, čovek koji je planirao poslednji let bivšeg predsednika iz Srbije-Foto: tangosix.rs/Dušan Atlagić

- Možemo, ali kako - odgovorio sam uz opasku da smo i ranije leteli "zvanično", ali i "ispod crte".

- Kako stojimo sa Banjalukom - bilo je sledeće pitanje.

Kosiću je, kako tvrdi, tada "postalo jasno šta traže od posade".

- Sam sam predložio Mijatoviću maršrutu rečima: "Ako je to ono što mislim da jeste najbolje je da letimo pravo u Tuzlu. U Banjaluci bismo morali da sipamo gorivo i nije isključeno da bi nas naši umlatili kada bi videli koga vozimo". Na to Mijatović je klimnuo glavom i otišao da telefonira - priča Kosić.

Piloti su akciju prebacivanja osmilili samostalno. Komandantu Maričiću ukazali su na "problem" da postoji opasnost da ih zadrže u Tuzli sa letelicom. Maričić je otišao do Mijatovića i rekao mu da helikopter može u Tuzlu samo u pratnji dvoje ljudi iz JSO. Specijalci, mrki i naoružani, ukrcali su se u "bel" prateći ispod oka šta ko radi.

- Sve se odvijalo na platou ispred zgrade Instituta bezbednosti na Banjici. U malom konvoju vozila koji je prebacio Miloševića iz Centralnog zatvora bila su i tri službenika Suda u Hagu, dva muškarca i žena. Niko nije ulazio u zgradu, a Miloševiću je čitana optužnica Tribunala praktično ispred naših letelica. Za sve to vreme, jedna mlada žena, ispostavilo se ćerka Zorana Mijatovića, zamenika načelnika Resora DB, besomučno je fotografisala i predsednika i letelice, kao i potpuno neprimeren, navodno zdravstveni pregled Slobodana Miloševića. Krupni ćelavi službenik iz Haga pretresao je predsednika brutalno, gurao mu ruke u usta... Ukratko - užasna scena.

Prema "ad hok" napravljenom planu leta za "Dubrave", dva maskirna helikoptera DB: "bel 212" i "gazela" poleteli su iz dvorišta Instituta bezbednosti, a treći, takođe, maskirni "MI-17", čekao ih je iznad Obrenovca. Kosić priča da su na livadi kraj Obrenovca SMATSA-i najavili tehničko sletanje. To navodno prizemljenje bio je manevar, da eventualno dezavuiše ideju da vojska ili neko drugi obori letelicu sa predsednikom. Naš sagovornik se seća da su prethodno piloti DB dobili informaciju da je armija digla sve radarske sisteme i da je lovački par aviona spreman. To je bio razlog za lažni manevar.

- Kada smo se sakupili u vazduhu kod Obrenovca, izdao sam naređenje da se nastavi po našem internom planu bez sletanja. "Bel 212" prešao je Drinu u blizini Loznice i nastavio prema Tuzli, a "MI-17" je sleteo na Drini nešto severnije kao i ja sa "gazelom". Helikopter se iz Tuzle vratio za 20 minuta, potom smo se svi okupili u vazduhu i vratili u bazu u Surčin. Niko ništa po sletanju nije pričao - seća se Kosić.

"Stajao sam pored letilice, nisam čuo da je pominjao Vidovdan" 

Milošević je tog 28. juna u helikopter "bel 212" ušao uz samo jednu rečenicu: "Dobar dan, momci!" Bio sam uz letelicu i promrmljao sebi u bradu: "Ize'm ti dan predsedniče!" Pre njega u "bel" su se ukrcala dva specijalca JSO, za njima tri službenika iz Haga i poslednji je ušao Sloba. Bio je miran i ozbiljan.

"Bel" je zatvorio vrata i zapustio elisu, pa smo istovremeno uzleteli. Ja sa "gazelom". Treći helikopter "MI-17" čekao nas je u blizini Obrenovca. Ime pilota helikoptera "bel 212", u kom je bio Milošević ne mogu da kažem jer kolega ne želi da se to zna. Istina je da je nekadašnji predsednik odleteo za Tuzlu u helikopteru koji ga je vozio na Gazimestan, ali pilot nije bio isti, kako se seća Čedomir Jovanović. Ja koji sam bio pored helikoptera nisam čuo da je predsednik rekao: "Danas je Vidovdan" ili da je ulazeći u "bel" kazao: "Ajde zdravo, braćo Srbi". Rekao je samo: "Dobar dan, momci".

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    RUŽNO JE ŠTO SMO NJEGA SAMI VODILI U HAG. OVAJ ŠEŠELJ JE IŠAO KAO DOBROVOLJAC A VRATIO SE KA PISAC I PROFESOR ZALUDJENIH KOMUNISTIČKIH TEORIJA. MILOŠEVIĆA SU IZDALI NAJBLIŽI SARADNICI I SVE STRANKE KOJE SU BILE POD NJEGOVIM PATRONATOM.

  • Bjelopavlic

    Ubili ste Predsednika Milosevica,isporucivsi ga neprijateljima koji su vas trovali,bombardovali. Upropastili zivot njegovoj porodici,sta hocete vise,pustite Slobu i Miru da pocivaju na miru medju andjelima. A vi,izdajnici cekajte zlo,jer ste pocinili najvece zlo. Zao mi je samo sto ce neko vas neduzan ispastati vase grehe. Nadam se da ce te objaviti komentar

  • Невена

    Само су Срби своје хероје "стрељали" а кукавицама и похлепним прозападним манипулаторима власт давали... претежно револуцијама и на превару а све је то прескупо коштало тај мали народ на Балкану...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima