Osmani preuzela dužnost predsednika privremenih institucija u Prištini

Tom događaju prisustvovali su i ambasadori stranih zemalja u Prištini, kao i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti

  • 0
Vjosa Osmani Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Vjosa Osmani, koja je glasovima većine poslanika prištinske skupštine izglasana za predsednika privremenih institucija, preuzela je danas tu dužnost.

Tom događaju prisustvovali su i ambasadori stranih zemalja u Prištini, kao i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, prenosi Reporteri.

Portal Zeri prenosi da je ta ceremonija održana na centralnom trgu u Prištini.

Novoizabrana predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani politikom je počela da se bavi još u svojim tinejdžerskim godinama kao aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Diplomirala je pravo na prištinskom univerzitetu, gde je kasnije i predavala kao profesorka iz predmeta o međunarodnom pravu, a kao profesor univerziteta pradavala je i u SAD.

Prva značajnija pozicija Osmanijeve (39), koja se u poslednje vreme ističe u anti-srpskoj retorici, usledila je 2009. kada je izabrana za šeficu kabineta tadašnjeg predsednika privremenih institucija u Prištini Fatmira Sejdiua, piše Tanjug.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Vjosa Osmani, izbori Kosovo Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Dužnost v. d. predsednice privremenih prištinskih institucija preuzela je 5. novembra 2020. kao tadašnja predsednica parlamenta u skladu sa ustavom tzv. Kosova, nakon što je predsednik i jedan od komandanata bivše OVK Hašim Tači podneo neopozivu ostavku na tu funkciju.

Tači je podneo ostavku nakon što je Specijalni sud za OVK sa sedištem u Hagu protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine počinjene nad Srbima, drugim nealbancimana i političkim protivnicima tokom sukoba na Kosovu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA