Predsednik Srbije primio akreditivna pisma ambasadora Bugarske, Turske, Meksika i Holandije

Predsednik je ambasadorima poželeo dobrodošlicu u Srbiju i uspešan rad u našoj zemlji

  • 0
Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoizabranih ambasadora Bugarske, Turske, Meksika i Holandije.

Prilikom susreta sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim, istakao je posvećenost Srbije jačanju sveukupnih odnosa sa Bugarskom, u duhu prijateljstva i međusobnog razumevanja.

Ambasador Dojkov je preneo predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Rumena Radeva i premijera Bojka Borisova.

Uzvrativši pozdrave, predsednik Vučić je kazao da su odnosi dveju zemalja zajedničkim zalaganjem podignuti na značajno viši nivo.

Sagovornici su konstatovali da je Bugarska jedan od najznačajnijih partnera Srbije po obimu trgovinske razmene, a takođe su ukazali na to da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti investicionih ulaganja, zajedničkih proizvodnih kapaciteta i programa, kao i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Oni su, takođe, konstatovali da će od najvećeg značaja za Srbiju i Bugarsku da bude završetak auto-puta od Sofije do granice dveju zemalja, kao i drugih infrastrukturnih projekata.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ambasador Bugarske, Petko Dojkov Predsednik Srbije i ambasador Bugarske Petko Dojkov-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Bugarska pruža procesu evrointegracija Srbije i naglasio značaj saradnje kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, jer ga smatra veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj.

Ambasador Meksika: Sa Srbijom imamo mnogo zajedničkih interesa

Predsednik Srbije primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Meksika Karlosa Feliksa i izrazio uverenje da će on svojim diplomatskim umećem, uz pomoć naše strane, dati značajan doprinos razvoju svestranih veza između Srbije i Meksika.

Dvojica sagovornika su se saglasili da suverene države sa nezavisnom politikom treba više da se povezuju i sarađuju.

Vučić je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i uspešan rad u našoj zemlji napominjući da on počinje u godini kada obeležavamo 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja, saopštila je pres služba predsednika.

Aleksandar Vučić , Karlos Feliks Predsednik Srbije primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Meksika Karlosa Feliksa-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasadop Feliks izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što će ovaj diplomatski mandat provesti u Beogradu, u kojem je već službovao.

Vučić i ambasador Feliks su konstatovali da su odnosi Srbije i Meksika prijateljski i zasnovani na međusobnom razumevanju i podršci, ali da je neophodno intenzivirati politički dijalog i snažiti ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Feliksu na podršci Meksika teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na doslednoj i principijelnoj politici poštovanja međunarodnog prava.

Ambasador Feliks preneo je pozdrave predsednika Obradora i stav Meksika da sa Srbijom ima mnogo zajedničkih interesa, uključujući i saradnju na multilateralnom planu. Predsednik Vučić je uzvratio pozdrave predsedniku Obradoru i najavio da će delegacija Srbije na visokom nivou prisustvovati proslavi trostrukog jubileja Meksika u septembru ove godine.

Turski diplomata preneo Erdoganove pozdrave

Predsednik Srbije pimio je danas akreditivna pisma i ambasadora Republike Turske Hamija Aksoja, koji je preneo srdačne pozdrave predsednika Erdogana.

Vučić je uzvratio pozdrave i izrazio veliko zadovoljstvo zbog postignutog visokog nivoa bilateralnih odnosa Srbije i Turske, posebno zbog intenzivnog političkog dijaloga, kao i pojačane ekonomske saradnje, u atmosferi međusobnog uvažavanja i poverenja, čime dve zemlje daju i snažnu podršku stabilnosti celog regiona.

U tom kontekstu je pozdravio sve izraženiji interes turskih kompanija da ulažu u srpsku privredu, posebno u slabije razvijenim delovima naše zemlje.

Aleksandar Vučić, Hami Aksoj Predsednik Srbije pimio je danas akreditivna pisma i ambasadora Republike Turske Hamija Aksoja, koji je preneo srdačne pozdrave predsednika Erdogana-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je istakao da veoma uvažava lični doprinos predsednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Naglasio je da se nada da će okolnosti da dozvole da uskoro bude održana sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, čijem radu naša zemlja pridaje veliki značaj.

Sagovornici su razgovarali i o rezultatima konkretnih zajedničkih projekata, pri čemu su po značaju izdvojeni projekti u oblasti infrastrukture, saopštila je Pres služba Predsednika.

Ambasador Holandije: Prioritet unapređenje ekonomske saradnje

Ambasadoru Kraljevine Holandije poželeo je dobrodošlicu i uspešan mandat u Beogradu.

Vučić je izrazio uverenje da postoji značajan prostor za unapređenje političkog dijaloga, kao i intenziviranje svih vidova saradnje između Srbije i Holandije. Sagovornici su konstatovali zainteresovanost obe strane za unapređenje ekonomske saradnje.

Aleksandar Vučić, Antonius Reintjes Ambasadoru Kraljevine Holandije Vučić je poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat u Beogradu-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Oni su izrazili nadu da će velike multinacionalne kompanije iz Holandije sagledati odličnu investicionu klimu u Srbiji i opredeliti se za poslovanje u našoj zemlji, saopštila je Pres služba Predsednika.

Ambasador Reinces je izrazio uverenje da će bližim kontaktima doprineti i odluka holandske aviokompanije KLM da uvede direktan let, uz postojeći Er Srbije.

Predsednik je zahvalio na podršci Holandije da Srbija ispuni kriterijume neophodne za pristupanje Evropskoj uniji, istakavši da naša zemlja preduzima neophodne reforme i da će ih ubrzati u oblasti vladavine prava. On je naglasio da je Srbija prihvatila novu metodologiju pristupih pregovora, izrazivši nadu da ćemo, kako je rekao, biti u mogućnosti da uskoro otvorimo određene klastere.

Govoreći o regionalnim pitanjima, predsednik Vučić je posebno naglasio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija Zapadnog Balkana ka što intenzivnijoj međusobnoj saradnji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA