≫ 

Direktor Kancelarije za KiM i patrijarh razgovarali o zaštiti i obnovi srpskih svetinja na Kosmetu

Petković je patrijarha Porfirija upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao i da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosmetu

  • 9
Petar Petković, patrijarh Porfirije Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem o svim ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, oni su se saglasili da je od neprocenjivog značaja da crkva i država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini.

Petković je, kako se dodaje, patrijarha Porfirija upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje.

Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosmetu.

- Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji - istakao je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i srpskog Patrijarha posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosova i Metohije, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem-Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je patrijarhu Porfiriju preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa Kovid 19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavran

    8. april 2021 | 17:13

    Nek sam gresan ali ovaj Patrijarh ima tako zloban pogled da je to strasno

  • Dosta

    8. april 2021 | 17:19

    Dokle da mi iz Srbije obnavljamo, a oni da ruse.Izdvajali smo za Kosovo i cg godinama.Sada 80% Srbije gladuje.Ovo ne smete da objavite.

  • Roki

    8. april 2021 | 18:13

    A obnova svete Fruške Gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA