Dačić: Uslov za ulazak u EU nije priznavanje Kosova

Premijer Srbije kaže da su mu zvaničnici EU rekli da priznavanje samoproglašene države Kosovo nije neophodno kako bi Srbija postala deo "evropske porodice"

  • 0

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je uslov za priključenje Srbije Evropskoj uniji što veća relaksacija odnosa Beograda i Prištine i otklanjanje problema koji onemogućavaju normalan život građana.

- Srbija je spremna da nastavi dijalog, da definiše sve međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju - rekao je Dačić u pauzi skupa "Socijalna dimenzija trgovine ljudima na Balkanu" .

Premijer je rekao da je "glupost da je za ulazak Srbije u EU prihvatanje nezavisnosti Kosova i Metohije".

- Mislimo da je neophodno dijalog nastaviti na političkom nivou, što znači da se nađe kompromisno prihvatljivo rešenje za obe strane. Očekujem da se u narednom periodu ti razgovori nastave, a na kom nivou i kakvog formata, kao i ko će biti prisutan od strane međunarodne zajednice su teme o kojima će predsednik Srbije razgovarati na zasedanju generalne skupštine UN - istakao je Dačić.

Premijer Srbije je podsetio da je takozvanu nezavisnost Kosova ne priznaje cela međunarodna zajednica i da u EU postoji pet zemalja koje je još nisu prihvatile. On je dodao da "ako je UN ključ kosovske nezavisnosti, onda toga nema bez aktuelnog učešća Srbije".

Dačić je rekao i da je nedavno dobio pismo britanskog premijera Dejvida Kamerona u kome mu je čestitao na mestu premijera i dodao da na putu Srbije ka EU ne stoji zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

- On je u pismu istakao privrženost Velike Britanije srpskim evropskom putu i šta treba Srbija da uradi za datum otpočinjanja pregovora. U tom delu pisma se govori o potrebi i sprovođenju sporazuma koji su već dogovoreni u Briselu, iznalaženju rešenja za pitanja energetike i telekomunikacije i otklanjanju i nekih drugih problema, naročito na severu Kosova - objasnio je premijer.

On je još jednom istakao da se nigde u pismu ne spominje potreba da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

- To su ustvari zvanični stavovi EU, sve ostalo mogu da budu samo nečije želje. Ja sam u Briselu rekao šta mi možemo, a šta ne možemo. Možemo da razgovaramo, postignemo kompromis, ali zna se dokle možemo u svemu tome i to svi treba da znaju kada je reč o Srbiji - zaključio je Dačić.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA