≫ 

Jasmina Vasović položila zakletvu za predsednika VKS

Polaganju zakletve su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, predsednik Ustavnog suda Srbije, predstavnici Viskog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda.

  • 0
Polaganje zakletve za predsednika VKS Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, koju je na predlog Visokog saveta sudstva skupština izabrala na tu funkciju, položila je danas zakletvu pred poslanicima u Domu Narodne skupštine.

Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi - glasi zakletva koju je položila pred poslanicima u Skupštini Srbije, na posebnoj sednici koju je zakazao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

On joj je po polaganju zakletve čestitao na izboru i poželeo uspeh u radu.

Zakletvi su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, predsednik Ustavnog suda Srbije, predstavnici Viskog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda.

Ministarka pravde poručila je, posle polaganja zakletve, da je nedavni izbor Vasovićeve "potvrda čvrstog opredeljenja pristupa koji podrazumeva obezbeđivanje kontinuiteta sprovođenja izbornih postupaka koji rezultiraju mandatnim angažovanjem čelnika sudova u našoj državi".

- Sagledavajući značaj Vrhovnog kasacionog suda i pijadestal na kojem se nalazi u sudsko – organizacionoj strukturi, a imajući u vidu biografiju i rezultate rada novoizbarane predsednice, smatram da je Narodna skupština Republike Srbije učinila pravi izbor, te da će od momenta stupanja na funkciju gospođa Vasović opravdati sva očekivanja - izjavila je Popović.

POPOVIC DANADVOKATURE CESTITKE Ministarka pravde Maja Popović-Foto: Tanjug/Ministarstvo Pravde/Čedomir Petarić

Izrazila je nadu da će, koordinisanim pristupom zajednički sagledavati sve izazove sa kojima se pravosudni organi suočavaju u primeni prava, na način kojim se ne zadire u nezavisnost sudske vlasti, a doprinosi prvenstveno definisanju rešenja za prevazilaženje problema.

- S obzirom na to da novoizabrana predsednica najvišeg suda u zemlji po položaju postaje i predsednik Visokog saveta sudstva, nadam se da ćemo zajedničkim radom u ovom telu doprineti unapređenju pravosuđa, kako u kadrovskim kapacitetima, tako i u drugim segmentima propisanih nadležnosti - poručila je ministarka.

Ko je Jasmina Vasović?

Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2020. godine.

Polaganje zakletve za predsednika VKS Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović-Foto: Vlada Srbije

Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

(Telegraf.rsTanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA