Dačić: Godina koju je "pojela korona" nije uticala na diplomatske odnose Srbije i SAD

Dačić je kazao da su odnosi Srbije i SAD jedan od najviših prioriteta državne politike Srbije, ocenio da su bili partnerski, solidarni, a u najtežim trenucima i bratski.

  • 4
STRANKE DIJALOG DACIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija i SAD nisu dozvolile da godina koju je "pojela korona, pojede i međusobne odnose dve zemlje".

Dačić je na konferenciji "Godinu dana kasnije: Srpsko-američki odnosi u vreme korone", rekao da su dve zemlje imale neprekidnu i veoma živu diplomatiju, koja je, kaže, kulminirala susretom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u Beloj kući.

- Promena administracije i dolazak predsednika Bajdena, za Srbiju samo znači nastavak stalnog i partnerskog rada na pronalaženju kompromisa za pitanje Kosova i Metohije, kao apsolutno najvažnijeg državnog i nacionalnog prioriteta Republike Srbije - rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija u predsedniku Bajdenu i njegovim saradnicima ima iskrene partnere, i njihovu dobru energiju da i pitanje Kosova i Metohije, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa dve zemlje, rešavaju kroz stalnu komunikaciju i dobru veru.

Dačić je kazao da su odnosi Srbije i SAD jedan od najviših prioriteta državne politike Srbije. Ocenio je da su odnosi bili partnerski, solidarni, a u najtežim trenucima i bratski.

- To ne smemo da zaboravimo - poručio je Dačić.

Ističe da je ponosan što je kao ministar spoljnih poslova omogućio velikom broju stranih državljana da se iz Srbije vrate kući, a među njima je, kaže, bilo i 250 Amerikanaca.

- Negde u isto vreme, Srbija je od Sjedinjenih Država dobila kontingent medicinske opreme, u tom trenutku životno važne za naše građane - ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija s nestrpljenjem očekuje potpunu normalizaciju globalnih prilika u vezi sa pandemijom i na tome radi maksimalnim naporom i ima odlične rezultate iza sebe.

- Raduje nas i to što je i Amerika u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih i što smo zajedno u krugu zemalja koje će među prvima moći da se pohvale da su epidemiju ostavili iza sebe - podvukao je Dačić.

Siguran je, kaže, da će i Srbija i Amerika znati da očuvaju jednu konstantu, a to je zajednički napor da nastave da rade na napretku odnosa u svim oblastima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    14. april 2021 | 07:31

    Meni sps pojeo zivot.

  • Daca

    14. april 2021 | 09:09

    Dacicu, pazi svi komunisti , espesovci, spovci odose u naprednjake

  • M

    14. april 2021 | 09:04

    Meni su skakavci pojeli citav zivot, a ne godinu.Od prosvetne penzije ne ostane ni za krembananicu unucima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA