• 45

Ovako bi izgledalale nove granice na Balkanu, prema slovenačkom "non pejperu"

Cilj dokumenta iza kojeg navodno stoji Janez Janša je stvaranje tri velike države - "Velike Srbije", "Velike Albanije" i kako se navodi, "rešavanje hrvatskog nacionalnog pitanja", a Bosna i Hercegovina bi bila svedena na polovinu svoje sadašnje teritorije

  • 45
Balkan mapa

Foto: SHutterstock

Tajni dokument za konačno rešenje granica na Balkanu, takozvani slovenački "non-pejper", čiji su detalji juče objavljeni, zamišljen je kao promena teritorija po već postojećim granicama, koje su ili zvanične ili postoje u zvaničnim dokumentima (poput Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO na Kosovu).

Cilj dokumenta iza kojeg navodno stoji Janez Janša je stvaranje tri velike države - "Velike Srbije", "Velike Albanije" i kako se navodi, "rešavanje hrvatskog nacionalnog pitanja", a Bosna i Hercegovina bi bila svedena na polovinu svoje sadašnje teritorije, prenosi Blic.

"Velika Srbija"

Republika Srbija bila bi sastavljena od svoje sadašnje teritorije, bez Kosova, ali sa celom Republikom Srpskom u svojim dejtonskim granicama.

To znači da bi se, prema "non pejperu" granice Srbije pružale sve do Banjaluke, a da bi najzapadnija tačka bila obala reke Une. Teritorija Zajednice srpskih opština na Kosovu, po ovom planu, formalno ne bi pripadala Srbiji, ali bi imala veliku autonomiju i veoma tesne veze sa Srbijom.

"Velika Albanija"

Albanija i Kosovo, sa svojim sadašnjim teritorijama, ujedinile bi se i činile bi jednu državu - Albaniju, koja bi se prostirala sve do južnog dela Kosovske Mitrovice. Delovi Kosova u kojima žive Srbi - ZSO - imala bi autonomiju poput Južnog Tirola.

Mapa Balkana

Tajni dokument za konačno rešenje granica na Balkanu, takozvani slovenački "non-pejper", čiji su detalji juče objavljeni, zamišljen je kao promena teritorija po već postojećim granicama-Foto: News1.mk/necenzurirano.si

To znači da bi formalno pripadali Albaniji, ali bi u političkom, kulturnom i svakom drugom smislu daleko više bili okrenuti Srbiji. "Non-pejper", onako kako zvanično stoji u njemu, ne predviđa širenje Albanije na teritoriju Severne Makedonije gde žive Albanci i opštinu Preševo u Srbiji, koja je takođe većinski nastanjena albanskim življem.

"Rešenje hrvatskog nacionalnog problema"

Kantoni sa većinsko hrvatskim stanovništvom u BiH, pretežno u Zapadnoj Hercegovini, činili bi posebnu celinu, a za njihovu dalju sudbinu predložene su dve opcije. Prva predviđa potpuno pripajanje ovih kantona Hrvatskoj, a drugo formalni ostanak u BiH uz potpunu autonomiju i okretanje Hrvatskoj (status Južnog Tirola, koji je predviđen i za srpske opštine na Kosovu).

Bosna i Hercegovina

Kako je navedeno u "non-pejperu", Bosnu i Hercegovinu bi "činili kantoni sa pretežno bošnjačkim stanovništvom koji bu preuzeli potpunu odgovornost za svoju državu". To znači da bi se teritorija BiH praktično prepolovila u odnosu na sadašnje granice. Navodi se da bi potom stanovništvo ove države na referendumu odlučilo o budućnosti u EU ili van EU, uz okretanje Turskoj. U dokumentu se kaže da je "bošnjačko stanovništvo i dalje dominantno za EU, ali zbog haosa koji vlada u BiH, sve je veći uticaj Turske i radikalnog islama.

Dokument podigao buru u regionu

Podsetimo, slovenački "non pejper" digao je buru u regionu koja se danima ne smiruje.

Dokument

Foto: necenzurirano.si

Slovenački portal "Necenzurisano "objavio je sadržaj ovog dokumenta u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom, iz Evropske unije demantuju da su primili bilo kakav "non pejper", a na ove priče reagovao je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dokument

Foto: necenzurirano.si

Ja nisam video nikakvu inicijativu i nisam spreman da osuđujem ili hvalim nešto što nisam video. Pojma nemamo šta stoji u tome, ni da li postoji - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako mediji u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulišu o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel ovaj dokument, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije, iz EU su uzdržani u davanju bilo kakvih izjava.

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela kažu da "ne mogu da potvrde" da je on dobio tzv. ”non pejper” u kome premijer Slovenije Janez Janša govori o "završetku raspada Jugoslavije" kao o jednom od prioriteta nastupajućeg slovenačkog prededavanja EU.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rados

    Kosovo ima mnogo veci status za sSrbe od RS. Dati takvu neku teritoriju koja se 100% vezuje za Srbe sa istorijske, verske i kulturne strane je apsurd. I ovako nas narod na Kosovu ima problema sa kozojebacima, jos samo fali da fasisticka genocidna tvorevina i lazna drzava albanija dobije Kosovo, da poveca jos veci teror na Srbima, i u kranjem slucaju da nam uzmu i manastire. Dok sa druge strane, toliko ljudi da li svoje zivote da republika Srpska ima status odvojene celine da je apsurdno davati je BiH. Tako da, ovaj plan je potpuni promasaj.

  • NenaKC

    Karta bas i nema smisla, po ovoj je zapadna Hercegovina koja je naseljena Hrvatima dodeljena Muslimanima a istocna sa Srbima dodeljena Hrvatskoj? I ne shvatam zasto se mesaju kada do Kr. SHS Slovenija nije imala ni status pokrajine niti slovenacku vecinu na sopstvenoj teritoriji!

  • gago

    Neka da deo svoje Slovenije siptarima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima