≫ 

Ministar spoljnih poslova Srbije o odnosima s Moskvom: Hvala na podršci, očekujemo Putina ove godine

- Pitanje naših odnosa sa Rusijom je uvek jedno od pitanja na agendi sa zapadnim partnerima, ali imamo vrlo jasnu poziciju i ne menjamo je i jedina smo država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna tom opredeljenju - rekao je Selaković

  • 3
Nikola Selaković, Sergej Lavrov

Nikola Selaković i Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izrazio je danas u Moskvi zahvalnost Rusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta se zalaže i zvanični Beograd.

- Nadamo se da je ovaj susret ne samo prilika za razmenu mišljenja i stavova po, za nas, važnim pitanjima, već i susret koji će doprineti pripremi i eventualnoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u toku ovde godine - rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovim.

Selaković je istakao da mu je čast da se samo nakon četiri meseca od susreta u Beogradu, danas sastane u Moskvi sa ruskim kolegom, koji je prijatelj Srbije i srpskog naroda.

On je poručio da su upravo ovaj susret na visokom nivou, kao i drugi susreti zvaničnika Srbije i Rusije na najvišem nivou, dobar pokazatelj i svedočanstvo iskrenih, otvorenih, prijateljskih odnosa dve držve, koji imaju dugu tradiciju.

Srpski šef diplomatije je zahvalio Lavrovu na nesebičnoj, kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i rešavanju pitanja KiM mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta je, ističe, Beograd spreman, na čemu radi i na čemu je do sada izgradio i ojačao svoj kredibilitet.

- Informisao sam ministra Lavrova da je danas tačno 2.921 dan od kako je zaključen Briselski sporazum kojim su bile definisane tri obaveze za Beograd i jedna za Prištinu. Beograd je svoje izvršio, Priština svoju jedinu, da formira Zajednicu srpskih opština nije ni počela, niti je sprovodi - naglasio je Selaković.

On je zahvalio i na podršci Rusije u međunarodnim forumima i organizacijama da se osujete pokušaji Prištine za članstvo.

Selaković je rekao da je ekonomska saradnja i razmena zbog pandemije u prethodnoj godini ne malo umanjena, te da je bilo reči o podsticanju nastavka te saradnje u većem obimu, radi vraćanje na nivo od pre pandemije kovida 19.

Saradnja i "Sputnjik V"

 

U tom cilju, Selaković je istakao da je za srpsku ekonomiju od značaja ratifikacija sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, dodajući da je ostalo da još Jermenija ratifikuje dokument, kako bi mogao da počne da se primenjuje.

Selaković je rekao i da je podrške vredna i inicijativa za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje 2020-2026. godine.

Dodao je da se nada da će u međuvremenu, u junu, doći do međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbrugu što će biti dobra prilika da predstavnici privrede i rukovodstva dve zemlje razgovaraju o tim pitanjima.

Nikola Selaković, Sergej Lavrov

Foto: Tanjug/AP

Selaković je istakao da polje energetike zavređuje punu pažnju u odnosima Srbije i Rusije, a da se uspešna saradnja ogleda kroz izgradnju Balkanskog toka, koji je kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom profunkcionisao 1. januara ove godine.

Pomenuo je i ulaganje Gasproma od 330 miliona dolara u izgradnju pogona za duboku preradu nafte, koji značajno doprinosi uspešnom poslovanju NIS-a.

Selaković je zahvalio na podršci Rusije tokom pandemije, od dolaska ruskih ABHO jedinica u Srbiju radi pomoći u dezinfekciji zdravstvenih ustanova, kroz isporuku vakcina Sputnjik V, a i sada i kroz početak prozivodnje u "Torlaku".

- To značajno doprinosi i daljem uspešnom ponašanju Srbije i rukovođenju krizom izazvanom pandemijom, jer Srbija beleži ozbiljan broj vakcinisanih", naveo je Selaković.

On je ruskom kolegi zahvalio na toplom bratskom gostoprimstvu i "na spremnosti da otvoreno prijateljski razgovaramo o svim temama od interesa za ono što je suština politike Srbije, a to je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u Jugoistočnoj Evropi".

"Srbija tome poklanja ozbiljnu pažnju, a Rusija kao strateški partner i prijatelj nas u tome kontinuirano i principijelno podržava. Iskreno vam hvala na tome", poručio je Selaković.

"Ne uvodimo sankcije Rusiji"

 

Pozicija i stav Srbije se ne menjaju, Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Moskvi.

On je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, upitan da li SAD vrše pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji, a u kontekstu novih sankcija Vašingtona Moskvi.

- Pozicija Srbije i naš stav se ne menja, Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, iako smo mi država koja je posvećena svom evropskom putu i članstvu u EU, naše viševekovno prijateljstvo i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom se ne menja", rekao je Selaković.

Nikola Selaković, Sergej Lavrov

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Rusije, ali i drugih država, i Srbija se u takva pitanja ne meša.

- Ono što ste i danas mogli da vidite, da mi otvoreno, iskreno razgovaramo jedni sa drugima, gledamo kako jedni drugima da pomognemo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta rekao da Srbija prijateljskoj Rusiji ne uvodi sankcije, tako je i ovog puta - dodao je on.

Što se tiče pritisaka, Selaković kaže da oni uvek postoje.

- Pitanje naših odnosa sa Rusijom je uvek jedno od pitanja na agendi sa zapadnim partnerima, ali imamo vrlo jasnu poziciju i ne menjamo je i jedina smo država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna tom opredeljenju - rekao je Selaković.

Video: Selaković: Zaštita ljudskih prava među najvažnijim obavezama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    16. april 2021 | 22:41

    🇷🇸 ❤️ 🇷🇺

  • Ilija virag

    17. april 2021 | 09:27

    Sve je to ok,samo mi je zao sto nasa anbasada u Moskvi ne mogu da pomognu gradjanima Srbije,peti je dan kako sam u Moskvi,para sve manje,nazovem ambasadu da mi pomognu..samo telefonski...idi tamo,idi tamo...jako sam razocaran i pitam se?sta ce ANBASADA,AKO NE MOZE DA POMOGNE!!!!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA