Riker: Srbija i Kosovo imaju budućnost u EU

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja

  • 0

Filip Riker, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, nakon razgovora s premijerom Hašimom Tačijem je rekao da veruje da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama.

Riker se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja. On je podvukao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku dijalogu, o čemu će razgovarati i u Briselu gde će se uputiti posle Prištine.

Govoreći o ukidanju nadgledane nezavisnosti, Riker je čestitao građanima i poželeo im puno sreće na daljem putu, dodajući da je ova odluka potvrda dostignuća Kosova. SAD, prema njegovim rečima, u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njen put ka integracijama u EU i NATO.

- Okončanje nadgledane nezavisnosti označava ono što medjunarodna zajednica očekivala od Kosova, ali to nije kraj naših očekivanja kao ni pomoći - poručio je američki zvaničnik izrazivši nadu da će demokratija na Kosovu nastaviti da se razvija.

On je dodao da Kosovo mora da se skoncentriše na nove teže reforme, nove izazove i novo poglavlje u kojem će SAD podržati Prištinu u jačanju ekonomijie, privatnog sektora, vladavine prava.

- SAD su ponosni partner Kosova dok čini prve korake kao potpuno nezavisna država - zaključio je Riker.

Kosovski premijer Hašim Tači založio se za dobre odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju.

Tači je kazao da je sa Rikerom razgovarao i o primeni Ahtisarijevog plana, što je bio uslov za okončanje nadgledane nezavisnosti, rekavši da su prištinske vlasti radile i da će raditi na uključenju svih zajednica na Kosovu, kao i na uspostavljanju vlasti na celoj teritoriji.

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocenio da predstoji put koji treba preći kako bi na Kosovu bila uspostavljena istinska vladavina prava.

- Euleks i Kfor ostaju na terenu da pomognu institucijama u Prištini, ali odgovornost Vlade Kosova za uvođenje vladavine prava postaje veća nego u prethodnom periodu. Ljudska i gradjanska prava moraju biti zagarantovana svim stanovnicima Kosova, naročito u slučaju manjinskih zajednica i Srba povratnika - naveo je Kacin.

On je ocenio da kosovski lideri treba da pokažu političku zrelost i odgovornost time što će pojačati napore da se približe srpskoj zajednici na severu Kosova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA