• 0

Riker: Srbija i Kosovo imaju budućnost u EU

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja

  • 0

Filip Riker, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, nakon razgovora s premijerom Hašimom Tačijem je rekao da veruje da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama.
Riker se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja. On je podvukao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku dijalogu, o čemu će razgovarati i u Briselu gde će se uputiti posle Prištine.

Govoreći o ukidanju nadgledane nezavisnosti, Riker je čestitao građanima i poželeo im puno sreće na daljem putu, dodajući da je ova odluka potvrda dostignuća Kosova. SAD, prema njegovim rečima, u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njen put ka integracijama u EU i NATO.
- Okončanje nadgledane nezavisnosti označava ono što medjunarodna zajednica očekivala od Kosova, ali to nije kraj naših očekivanja kao ni pomoći - poručio je američki zvaničnik izrazivši nadu da će demokratija na Kosovu nastaviti da se razvija.
On je dodao da Kosovo mora da se skoncentriše na nove teže reforme, nove izazove i novo poglavlje u kojem će SAD podržati Prištinu u jačanju ekonomijie, privatnog sektora, vladavine prava.
- SAD su ponosni partner Kosova dok čini prve korake kao potpuno nezavisna država - zaključio je Riker.
Kosovski premijer Hašim Tači založio se za dobre odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju.
Tači je kazao da je sa Rikerom razgovarao i o primeni Ahtisarijevog plana, što je bio uslov za okončanje nadgledane nezavisnosti, rekavši da su prištinske vlasti radile i da će raditi na uključenju svih zajednica na Kosovu, kao i na uspostavljanju vlasti na celoj teritoriji.
Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocenio da predstoji put koji treba preći kako bi na Kosovu bila uspostavljena istinska vladavina prava.
- Euleks i Kfor ostaju na terenu da pomognu institucijama u Prištini, ali odgovornost Vlade Kosova za uvođenje vladavine prava postaje veća nego u prethodnom periodu. Ljudska i gradjanska prava moraju biti zagarantovana svim stanovnicima Kosova, naročito u slučaju manjinskih zajednica i Srba povratnika - naveo je Kacin.
On je ocenio da kosovski lideri treba da pokažu političku zrelost i odgovornost time što će pojačati napore da se približe srpskoj zajednici na severu Kosova.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima